Cunoastere si comunicare - 1

Trimis la data: 2009-11-30
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Aida Oprisan
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Oamenii sunt fiinte sociale, pot construi institutii, pot initia proiecte, pot gasi solutii pentru problemele comunitatilor carora le apartin pentru ca se pot coordona intre ei prin acte de comunicare. Este un truism a spune ca oamenii comunica; este un lucru de la sine inteles faptul ca X poate vorbi cu Y, ca putem asculta radioul sau privi ecranul televizorului, ca putem asculta o conferinta sau privi un afis publicitar.

Cursuri similare:

Daca ne este clar faptul ca omul si societatea umana exista in si prin comunicare, nu ne este prea clar, totusi, in virtutea caror inzestrari si calitati oamenii pot comunica. De cele mai multe ori, atunci cand analizeaza actele de comunicare, chiar specialistii in comunicare pleaca de la premisa ca actele de comunicare sunt posibile, sunt reale, fara a mai lua in discutie acele capacitati, facultati, inzestrari, structuri sau procese interne, specifice omului, ce fac posibile actele de comunicare.

Acceptand realitatea comunicarii, nu este totusi prea clar ce structuri sunt implicate in geneza unui mesaj, asa cum nu ne este prea clar ce structuri si procese sunt implicate in receptarea, in decodarea unui mesaj si, mai ales, in intelegerea acestuia. Premisa cursului de fata este aceea ca in geneza actelor de comunicare sunt implicate o serie de structuri si procese psihice, de natura cognitiva si lingvistica; altfel spus, orice activitate de comunicare este facuta posibila de o serie de structuri psihice, care, de obicei, sunt putin studiate sau chiar ignorate.

De cele mai multe ori, avem acces la rezultatele proceselor psihice de natura cognitiva sau lingvistica, la rezultatul anumitor campanii de comunicare - opiniile lui X despre brandul Nivea exprimate in limba romana, de pilda - dar nu avem acces la modul in care functioneaza sau se coreleaza intre ele aceste procese. Auzim ce spune X, vedem cum se comporta, dar nu avem acces la modul in care ii functioneaza perceptia, memoria sau gandirea, la modul in care a ajuns sa aiba anumite opinii in baza anumitor experiente etc. Or, in cursul de fata, tocmai de aceste aspecte dorim sa ne ocupam. Inainte de a incepe identificarea si analiza structurilor si proceselor cognitiv-lingvistice ce fac posibile actele de comunicare vom incerca sa lamurim cateva chestiuni preliminare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.