Cuplarea filamentelor de actina cu puntile de miozina in procesul de contractie

Trimis la data: 2014-03-07
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Irina_I
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Atunci cand concentratia ionului de Ca creste in sarcoplasma de la 10 (-7) M la 10(-5) au loc urmatoarele evenimente: ionul de Ca se va lega de componenta C a complexului troponimic care va suferi acea modificare spatiala conformationala care va antrena prin componenta T si tropomiozina care va fi indepartat in dreptul locunulor active de pe monomerii G ai actinei. Rezultatul il restituie creearea conditiilor prielnice pentru puntile de miozina sa se lege de filamentele de actina.

Cursuri similare:

In momentul in care are loc descoperirea locunurilor active de pe filamentul de actina, capul puntilor de miozina iau o pozitie verticala fata de aceste locuni asteapta momentul fixarii de pe locunurile active ale actinei.Ionul de Ca se fixeaza si de capul de miozina in asa fel incat prin aceasta fixare activeaza ATPaza de la acest nivel al capului de miozina si molecula de ATP fixate in conditii de repaus este hidrolizata la ADP si Pi care metabolite raman pe capul de miozina si energia eliberata din ATP se inmagazineaza in capul miozinic energizandu-l. chiar in stare energizata capul puntii de miozina nu se va fixa de locunurile active de pe actina pana cand acestea nu sunt eliberate prin indepartarea tropomiozinei.

Indata ce tropomiozina a fost indepartata din dreptul locunurilor active, capul puntilor de miozina se leaga de locunule active ale actinei. In intreaga punte de miozina are loc o rearanjare a fortelor interne moleculare care determina legarea puntii de miozina in timp ce este fixate de filamentul de actina inspre corpul moleculei de miozina reusind tractiunea filamentului de actina dinspre membrane Z spre centrul sarcomerului. Tractiunea in cauza se mentine atata timp cat procesul contractil este mentinut prin concentratia ridicata a ionului de Ca in sarcoplasma.

Fenomenul de pendulare a bratului de miozina atunci cand realizeaza tractiunea filamentului de actina poarta numele de forta de tractiune sau "power stroke".Acest mechanism de contractie a fibrei musculare scheletice i se spune "teoria mersului de-a lungul" pentru ca puntile de miozina se formeaza in timpul derularii procesului de contractie in locunui din ce in ce mai apropiate in membrana Z, deci puntile de miozina in timpul contractiei merg de-a lungul filamentelor de actina.

Fiecare fibra de miozina este inconjurata de 6 filamente de actina astfel incat puntile de miozina care rezulta astfel se vor lega de toate cele 6 filamente de actina care inconjoara filamentele de miozina pentru realizarea procesului contractil. Datorita faptului ca fiecare filament gros de miozina contine cca 200 molecule de miozina rezulta cca 200 punti de miozina cu brat si cap. Aceste punti de miozina se fixeaza alternativ in timpul contractiei de filamentele de actina inconjuratoare si realizeaza tractiunea lor dinspre membrana Z spre centrul sarcomerului.

Aceste punti nu se cupleaza concomitent de filamentul de actina, ci alternativ in timpul procesului contractil. Cu toate acestea pentru fiecare filament de actina din cele 6 ce inconjoara filamentul de miozina se vor realiza suficiente punti actomiozinice care sa realizeze tractiunea filamentului de actina dinspre membrana Z spre centrul sarcomerului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.