Curs contabilitate

Trimis la data: 2010-08-18
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 49
Nota: 9.50 / 10
Downloads: 12
Autor: Valeria mateescu
Dimensiune: 69kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sistemul informational se compune dintr-un ansamblu de fluxuri informationale de informatii economice complexe care se obtin prin prelucrarea datelor furnizate de anumite surse si care sunt necesare pentru organizarea , conducerea si desfasurarea
Un sistem este definit ca un ansamblu de oameni, masini, procedee , al carui tel este de a furniza informatii. Principala functie este de a furniza informatiile necesare cunoasterii activitatii economice in vederea luarii deciziilor pe toate treptele organizatorice.Importanta sistemului informational consta in faptul ca organizarea si conducerea activitatii economice presupune cunosterea permanenta a starii si a functionalitatii unitatilor patrimoniale.

Cursuri similare:

Functiile contabilitatii: 1.Functia de inregistrare si prelucrare a datelor consta in consemnarea potrivit unor principii si reguli proprii a fenomenelor si proceselor economice exprimate valoric.

2.Functia de informare consta in furnizarea informatiilor privind structura si dinamica patrimoniului, a situatiei financiare si rezultatele obtinute in scopul fundamentarii deciziilor
Contabilitatea permite cunoasterea eficientei economice prin reflectarea activitatilor desfasurate

3.Functia de control gestionare consta in verificarea cu ajutorul informatiilor contabile, a modului de pastrare si utilizare a valorilor materiale si banesti , de gospodarire a resurselor , controlului respectarii disciplinei financiare

4.Functia juridica - datele din contabilitate si din documentele primare servesc ca mijloc de proba in justie
5.Functia previzionala - informatiile contabile servesc la fundamentarea programelor , la elaborarea bugetelor unitatilor patrimoniale .Contabilitatea firmei poate fi asigurata in doua circuite: contabilitatea financiara si contabilitatea de gestiune

Contabilitatea financiara are la baza norme generale , unitare de organizare pentru toate unitatile patrimoniale.Are ca obiect inregistrarea operatiilor ce afecteaza patrimoniul unitatii in vederea stabilirii rezultatelor financiare
Contabilitatea de gestiune are drept scop gestiunea interna a unitatii, calcularea costurilor interne ale produselor , lucrari si sectoare de activitate
STATISTICA: Statistica inregistreaza, prelucreaza si furnizeaza informatii privitoare la fenomene social economice de masa .Are o sfera de cuprindere mai mare decat celelalte forme ale evidentei economice.Foloseste fie etaloane cantitative , fie etalonul banesc separat, paralel sau simultan, dupa necesitati.

OBIECTUL CONTABILITATII: Produs al unei activitati practice si teoretice indelungate ,contabilitatea s-a afirmat ca sistem de cunoastere si gestiune a resurselor economice ale societatii separate patrimonial Prima definitie data contabilitatii apartine italianului Luca Paciolo,fiind formulata in lucrarea sa Summa di arittmetica ,geometria,proportioni et proportionalita care a aparut la Venetia in anul 1494.

El analizeaza contabilitatea ca un ansamblu de principii si reguli privind inregistrarea in partida dubla a averii ce apartine unui negustor precum si toate afacerile acestuia ,in ordinea in care au avut loc.In conceptia sa ,partida dubla este definita prin prisma ecuatiei de schimb dintre avere si capital. Referitor la obiectul contabilitatii exista trei conceptii.

1.Conceptia Juridica - conform acesteia obiectul de studiu al contabilitatii il constituie patrimoniul - reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor cu valoare economica apartinind unei persoane fizice sau juridice precum si bunurile la care se refera Deci contabilitatea este stiinta care elaboreaza procedeele de evidenta calcul,analiza si controlul in expresie valorica a existentei, starii, miscarii si transformarii patrimoniului.Pentru ca un patrimoniu sa existe sunt necesare doua elemente:Subiectul de drepturi si obligatii (persoana fizica sau juridica).

Obiectele de drepturi si obligatii (bunuri economice): Bunurile economice in calitatea lor de obiecte de drepturi si obligatii formeaza substanta materiala a patrimoniului. Valoarea unui bun este expresia baneasca a acestuia.

Drepturile si obligatiile cu valoare economica,exprimabile in bani,exprima raportul de proprietate in cadrul carora se procura si gestioneaza bunurile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.