Curs de Mineralogie

Trimis la data: 2010-07-27 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 39
Autor: Temisan Sobrea Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Mineralogia este stiinta naturii care studiaza mineralele din punct de vedere al clasificarii, genezei, chimismului, structurii atomice interne si al proprietatilor fizico-chimice.Mineralul. In sens strict un mineral poate fi definit ca o substanta anorganica, formata pe cale naturala, care are o compozitie chimica definita, aflata in stare de agregare solida, cristalizata omogen. Aceste limite stricte ale definitiei impun unele precizari si discutii pentru largirea sferei de cuprindere a notiunii de mineral:
Referate similare: Nu exista cursuri similare

1. Caracteristica de substana anorganica elimina din campul mineralelor substantele organice produse de plante si animale. Este vorba de scheletele externe ale unor organisme inferioare constituite din carbonat de calciu identic din punct de vedere fizic si chimic cu aragonitul (CaCO3 cristalizat in sistemul rombic). In aceiasi situatie se afla si solidele omogene acumulate sub forma de calculi sau pietre in organismul uman. Daca aceste produse organice au o semnificatie mineralogica redusa, nu acelasi lucru se poate spune despre produsele energetice organice de tipul carbunilor si bitumenelor naturale, pe care unii mineralogi le includ in randul mineralelor.

2. Calificativul de substanta naturala presupune o discriminare fata de produsii sintetici, mai ales ca in prezent majoritatea mineralelor pot fi sintetizate in laborator. In acelasi conrext se poate discuta despre mineralele formate pe cale naturala prin transformarea zgurilor metalurgice rezultate in urma proceselor de extragere a metalelor din minereuri care au inceput in urma cu 6-7 mii de ani.

3. Compozitia chimica definita a mineralelor sugereaza ca acestea se caracterizeaza printr-o formula chimica fixa. Insa formulele chimice ale mineralelor pot fi simple sau complexe in functie de numarul elementelor chimice constitutive si de proportia in care sunt combinate. Astfel apare deosebirea intre o compozitie chimica fixa si una definita. Foarte multe minerale pot varia in compozitie, ea nefiind deci fixa, dar aceasta variatie are loc in limite definite.

4. Starea de agregare solida poate fi o cerinta arbitrara in cazul substantelor cu puncte de topire/solidificare apropiate de temperatura ambientala. In aceasta situatie se afla gheata si mercurul nativ, cu puncte de topite in limitele variatiilor climatice.. In aceste cazuri restrictia referitoare la starea de agregare devine nerelevanta, iar apa si mercurul lichid pot fi considerate minerale.
5. Notiunea de cristal omogen exclude dintre minerale substantele naturale amorfe si cele mezomorfe care in sens mai larg pot fi, de asemenea, considerate minerale.

Compozitia chimica a mineralelor
In compozitia chimica a mineralelor intra majoritatea elementelor chimice cunoscute. In functie de tendinta lor de asociere elementele chimice se inpart in 2 categorii:
1. Elemente petrogene cu tendinta preponderent oxifila, intra in compozitia chimica a silicatilor, oxizilor, carbonatilor, sulfatilor, fosfatilor, minerale care formeaza rocile din scoarta terestra. Cele mai importante elemente petrogene sunt: O, Si, Al, Fe, Mn, Ca, Na, K, Mg, Ti.

2. Elemente metalogene care au tendinta sulfofila. Acestea intra in compiozitia chimica a sulfurilor, sulfosarurilor, arseniurilor, antimoniurilor, a unor oxizi sau elemente native. Principalele elemente metalogene sunt: Cu, Ag, Au, Zn, Cd, Hg, Ge, Sn, Pb, As, Sb, Bi, Cr, Mo, Te, W, Co, Ni, Pt, U. Desi continuturile medii ale acestor elemente in scoarta terestra sunt mici, uneori pot forma acumulari locale importante de minereuri metalice.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.