Curs de audit

Trimis la data: 2010-08-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 39
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 57
Autor: Lavinia Dragomir
Dimensiune: 74kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Etimologia cuvantului control provine din expresia latineasca "contra rolus", prin care se intelege "verificarea unui act duplicat dupa original" .Controlul in acceptiunea lui semantica este o "analiza permanenta sau periodica a unei activitati, a unei situatii pentru a urmari mersul ei si pentru a lua masuri de imbunatatire" . In acelasi timp el semnifica o supraveghere continua morala si materiala, ca si stapanirea unei activitati, a unei situatii.

Cursuri similare:

Sensul cel mai comun asociat controlului este acela de "verificare", care frecvent se asociaza cu activitatea de cunoastere si permite managementului sa coordoneze activitatile din cadrul organizatiei intr-un mod cat mai economic si eficient.

Controlul, din punct de vedere al misiunii sale, este o componenta intrinseca a managementului, este o activitate umana specifica, care serveste atat conducerii, tertilor parteneri de afaceri cat si autoritatilor publice si chiar populatiei.

Controlul a evoluat si evolueaza continuu prin aparitia altor si altor tipologii de control, datorita mediului in care functioneaza si care se afla, la randul sau, intr-o continua miscare, prin perfectionarea relatiilor economice si permanenta evolutie a economiei de piata.

Bertrand Fain si Victor Faure in lucrarea lor intitulata "Revizia contabila", publicata la Bucuresti, in 1948, precizeaza faptul ca, "controlul intern consta in organizarea rationala a contabilitatii si serviciului contabil, care vizeaza prevenirea sau cel putin descoperirea, fara intarziere, a erorilor si fraudelor".

2. Controlul intern si controlul extern
In literatura de specialitate exista o intreaga tipologie a controlului, dar din punct de vedere al exercitarii acestuia, avem:
- control intern, care cuprinde ansamblul controalelor din interiorul entitatii;

- control extern, care cuprinde totalitatea controalelor care se adreseaza entitatilor, din afara acesteia.
Controlul intern s-a confruntat in permanenta cu o largire sistematica a ariei de aplicare. In prezent, controlul intern se refera la toate activitatile, toate procedurile, toate informatiile, la intreg patrimoniul, si actioneaza permanent.

In prezent, controlul intern este perceput ca un atribut al managementului care raspunde de organizarea acestuia, dar mai ales este preocupat de permanenta actualizare a sistemului de control intern, datorita evolutiei riscurilor cu care se confrunta entitatea (institutia financiare).

Controlul intern este propus intr-o maniera europeana, in sensul ca legea nu prevede decat atributiile generale si specifice ale acestuia, modul de organizare si exercitare ramanand la dispozitia managerului
Practica internationala impune separarea clara a activitatilor de audit intern de cele de control intern si recomanda conturarea unui sistem de control intern si a unei structuri de audit intern in coordonarea managerului, capabile sa raspunda la riscurile actuale cu care se confrunta entitatile Conform bunei practici in domeniu, controlul intern se regaseste in componenta fiecarei activitati si trebuie sa fie formalizat prin proceduri, pe baza fiselor posturilor, care vor fi insotite de chestionare-liste de verificare, care de fapt sunt procedurile/instructiunile de realizare a respectivelor controale interne.

In mod concret, managerul stabileste pentru fiecare grup de activitati formele de control intern menite sa limiteze sau sa elimine riscurile asociate sub forma:
- autocontrolului activitatii prin respectarea de fiecare salariat a propriilor proceduri de lucru instituie;
- controlului mutual, intre fazele unui lant procedural, exercitat de fiecare post de lucru asupra modului de efectuare a prelucrarilor in cadrul postului de lucru anterior pentru a putea adauga propriile prelucrari si de a pregati controlul pe care il va efectua postul de lucru urmator;

- controlului ierarhic, exercitat pe fiecare nivel de responsabilitate;
- controlului partenerial, care se realizeaza prin delegarea unor competente intre diferitele paliere de responsabilitate.
Alaturi de aceste forme de control intern, atasate intrinsec activitatilor curente ale fiecarui post de lucru, managerul poate stabili si alte forme de control intern care intra in lantul operatiilor, dar care presupun costuri suplimentare, avand reguli procedurale distincte, fiind chiar structuri de sine statatoare, spre exemplu:

- controale de calitate in diferite puncte cheie ale lantului operatiunilor;
- control financiar preventiv;
- control de gestiune (patrimonial);
- control financiar-contabil;
- control administrativ;
- inspectii s.a.

Distinct de acestea, auditul intern are rolul de a evalua si de a da o asigurare fundamentata si obiectiva managementului asupra gradului de functionalitate, atat pe ansamblul sistemului de control intern, cat si pe fiecare forma concreta de manifestare a acestuia, conform cadrului metodologic si procedural si a practicii recunoscute in domeniu.

Controlul extern a evoluat si s-a restructurat continuu, in prezent concretizandu-se in urmatoarele forme:
- controlul fiscal, exercitat de Ministerul Finantelor Publice, prin inspectori din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;
- controlul operativ si inopinat privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte din domeniul economic, financiar si vamal, exercitat de comisarii Garzii financiare din cadrul Autoritatii Nationale de Control;
- controlul financiar si inspectii, realizate prin structurile din subordinea Autoritatii Nationale de Control;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.