Curs drept civil

Trimis la data: 2010-09-20
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosmina Tataru
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dreptul civil este o ramura a dreptului privat, avand ca obiect 2 categorii de raporturi juridice: raporturi patrimoniale si raporturi personale nepatrimoniale. Raporturile patrimoniale au continut economic si pot fi exprimate in bani. Principalele raporturi patrimoniale reglementate de normele de drept civil sunt raporturile de proprietate si raporturile obligationale. Acestea din urma iau nastere in procesul circulatiei valorilor materiale pe baza unor contracte, a unor acte juridice unilaterale, ca urmare a unor pagube pricinuite prin fapte ilicite, prin imbogatire fara just temei sau prin transmisiune succesorala.

Cursuri similare:

In afara acesor trei elemente constitutive ale persoanei juridice mai sunt necesare si elemente de identificare, cum ar fi: denumirea, sediul, codul fiscal etc. Persoanele juridice se identifica si prin sediul lor, care trebuie sa contina elemente suficiente spre a putea fi cu adevarat parti intr-un raport juridic. Capacitatea juridica a persoanei juridice are, ca si la persoanele fizice, 2 componente: capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu.

Capacitatea de folosinta are la baza principiul specialitatii, ceea ce inseamna ca actele pe care le poate realiza o persoana juridica trebuie sa se inscrie in limitele scopului pentru care a fost creata persoana juridica. Inceputul capacitatii de folosinta a persoanei juridice se determina in functie de imprejurarea daca persoana juridica e supusa sau nu inregistrarii. In cazul persoanelor supuse inregistrarii, acestea dovedesc capacitate de folosinta din momentul inregistrarii la organele competente.

Pentru persoanele juridice nesupuse inregistrarii, capacitatea de folosinta se naste de la momentul infiintarii printr-un act de putere publica sau printr-un act privat. Incetarea capacitatii de folosinta are loc dupa terminarea operatiunilor de lichidare, cand inceteaza de drept persoana juridica. Capacitatea de exercitiu = posibilitatea de a-si exercita drepturile si de a-si indeplini obligatiile patrimoniale. Se naste din momentul in care persoana a devenit subiect de drept, a dobandit personalitate juridica si, prin derogare, pentru societatile comerciale din momentul in care s-au constituit organele de conducere, pentru ca numai prin intermediul acestora subiectul colectiv de drepturi si obligatii (persoana juridica) se poate manifesta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.