Curs drept comunitar - piete publice si ajutoare publice

Trimis la data: 2009-11-13
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 81
Nota: 9.51 / 10
Downloads: 0
Autor: Andri Dragomir
Dimensiune: 139kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Primul Razboi Mondial incheiat prin Tratatul de la Versailles nu a reusit sa stinga tensiunile dintre natiuni, mai ales cele dintre URSS si SUA. Nici infiintarea Ligii Natiunilor nu a reusit acest lucru.
Motivul principal al crearii comunitatilor europene si apoi, pe structura acestora si in baza lor, a fost, in primul rand, crearea unei piete unice de desfacere pentru tarile dezvoltate (care aveau si au ce exporta). Un alt motiv a fost acela de a asigura linistea si pacea in Europa devastata de cel de-al doilea razboi mondial. Desigur ca s-au mai urmarit si alte interese, cum ar fi folosirea ieftina a fortei de munca calificata din tarile Europei de Est.

Cursuri similare:

Dupa al doilea Razboi Mondial tensiunile dintre statele europene cresc, amplificarea acestora fiind determinata si de lupta pentru dominatie dintre SUA si URSS. Primul care a exprimat public ideea unificarii Europei a fost Winston Churchill afirmand la Zurich necesitatea infiintarii unor State Unite ale Europei.In 1947 SUA lanseaza planul Marshall prin care statele europene (din Europa de vest) beneficiaza de finantare in vederea reconstructiei.

Ca o replica la acest plan, in 1949, URSS, Bulgaria, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia si Romania semneaza acorduri de ajutor economic reciproc.In aceasta perioada se infiinteaza organizatii cu caracter militar, semnandu-se in 1945 Pactul de la Varsovia ce reunea tarile aflate sub influenta URSS.In 1949 se semneaza Pactul Atlanticului de Nord (NATO) care reuneste tarile aflate sub influenta SUA.
Iugoslavia nu a facut parte din nicio organizatie.
In 1948 ia nastere Organizatia de Cooperare Economica Europeana, primul pas spre comunitatea europeana. Scopul acestei organizatii era aplicarea planului Marshall.

Aparitia Comunitatilor Europene are la baza declaratia ministrului francez de externe Robert Schuman, care la data de 9 mai 1950 a prezentat un plan, pus la punct impreuna cu Jean Monnet, comisar al planului de modernizare a Frantei de dupa razboi. Planul Schuman a devenit realitate la 18 aprilie 1951 prin semnarea la Paris, de catre 6 tari europene (Belgia, Olanda, Luxemburg, RF Germania, Franta, Italia) a Tratatului instituind Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), care a intrat in vigoare la 23 iulie 1952.

Prin urmare, Uniunea Europeana este rezultatul procesului de cooperare si integrare care a inceput in anul 1951, intre cele sase tari europene fondatoare.Dupa cincizeci de ani in care au fost patru valuri de aderare, Uniunea Europeana este unul din actorii principali de pe scena mondiala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.