Curs drept constitutional - Bunuri

Trimis la data: 2021-02-02 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nmh12 Dimensiune: 35kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Curs "BUNURI" din drept constituitonal.

1. Clasificarea bunurilor
2. Posesiunea
3. Detentiunea
4. Proprietatea
5. Dobandirea proprietatii
6. Sanctiunea proprietatii
7. Drepturile reale supra lucrului altuia

1. Clasificarea bunurilor
In limbajul juridic modern, obiectele naturii sunt desemnate priun termenul de "lucruri". Lucrurile susceptibile de apropriere sub forma dreptului de proprietate se numesc bunuri. Deci, prin "bunuri" intelegem acele lucruri care fac parte din patrimoniul unei persoane.
Pentru a desemna notiunea de "bunuri" romanii foloseau termenul "res", termen folosit atat pentru desemnarea lucrurilor in general, cat si pentru desemnarea bunurilor. Deci, la romani clasificarea bunurilor era inclusa in clasificarea lucrurilor. Acest fapt este considerat de catre romanisti a fi deosebit de sugestiv pentru inteligenta juridica romana, deoarece, din punct de vedere teoretic, orice lucru poate, in anumite conditii, sa devina bun. (inclusiv si luna sau chiar fundul marii).
Deci, avem o tendinta de suprapunere a lucrurilor cu bunurile, in sensul ca toate lucrurile ar putea deveni bunuri.
In dreptul modern, prin patrimoniu se intelege totalitatea drepturilor, obligatiilor si sarcinilor unei persoane susceptibile de valoare pecuniara. Romanii nu ne-au lasat o definitie a patrimoniului, desi aveau notiunea acestuia. Vechii romani confundau patrimoniul cu lucrurile corporale, dovada ca in textul Legii celor XII Table, patrimoniul roman era desemnat prin cuvintele "pecunia" sau "familiae". Acesti termeni desemnau lucrurile corporale. "Pecunia" vine de la "vite", iar "familiae" vine de la "famulus", care avea intelesul de sclav, de unde se deduce ca primele obiecte de proprietate la romani au fost vitele si sclavii. Ulterior, conceptia a evoluat apropiat de sensul actual. Astfel, in epoca clasica a aparut si termenul de "patrimoniu", iar in epoca lui Justinian patrimonmiul era desemnat prin termenul "substantia".
Potrivit conceptiei romanilor, patrimoniul presupunea existenta unui activ si a unui pasiv. Activul era format din drepturi. Drepturile patrimoniale puteau fi reale sau personale. Drepturile personale se mai numeau si drepturi de creanta.
Materia drepturilor reale va fi cercetata la bunuri, iar drepturile personale la materia obligatiilor.
Capitolul ce trateaza despre drepturile reale se intituleaza "Bunuri", pentru ca intotdeauna drepturile reale poarta asupra unor lucruri corporale.
Lucrurile au fost clasificate de catre romani in lucruri patrimoniale si lucruri nepatrimoniale.
Lucrurile patrimoniale sunt bunurile, pentru ca sunt susceptibile de apropriere sub forma dreptului de proprietate. Lucrurile nepatrimoniale nu pot deveni obiect de proprietate privata, fie datorita naturii lor (spre exemplu, cerul, marea), fie prin destinatia lor (spre exemplu, temple, zidurile cetatilor, drumurile publice).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.