Curs integrarea pietelor de capital

Trimis la data: 2009-03-30
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 30
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel Matache
Dimensiune: 100kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Valorile mobiliare reprezinta instrumente financiare tranzactionabile pe piata de capital, caracterizate de urmatoarele elemente esentiale:
Valorile mobiliare sunt instrumente negociabile. Negociabilitatea consta in posibilitatea transmiterii valorilor mobiliare catre alte persoane, pe baza mecanismului cerere/oferta si cu respectarea prescriptiilor imperative ale legislatiei in vigoare, Valorile mobiliare pot fi emise in forma materiala sau evidentiate prin inscriere in cont.

Cursuri similare:

Valorile mobiliare ofera detinatorilor lor drepturi patrimoniale si nepatrimoniale. Aceste drepturi decurg din caracteristicile emisiunii de valori mobiliare (dreptul de coproprietate, dreptul la vot, dreptul la dividend sau dobanda, dreptul la creanta, dreptul de preemptiune).
Scopul emisiunii valorilor mobiliare il constituie, pe de o parte, mobilizarea capitalurilor disponibile si dispersate, iar, pe de alta parte, transformarea eonomiilor in capital social al unei intreprinderi, in resurse financiare destinate realizarii e investitii sau in capital de imprumut.

In raport de modul de fructificare a plasamentelor, valorile mobiliare pot fi:Valori mobiliare cu venit variabil (actiunile), caz in care nivelul remunerarii este dat e rezultatul financiar al exercitiului si de politica promovata de emitent cu privire la repartizarea profitului,
Valori mobiliare cu venit cert (obligatiunile, titlurile de stat) pentru care se asigura o fructificare prin dobanda. Certitudinea decurge din faptul ca emitentul se angajeaza irevocabil sa plateasca dobanzi, indiferent de rezultatul financiar al activitatii desfasurate. In funtie de conditiile emisiunii, dobanda poate fi fixa sau variabila.

Dupa modul de identificare a detinatorului actiunii se deosebesc : actiuni nominative si actiuni la purtator. Actiunile la purtator se materializeaza sub forma fizica, putand fi transmise fara nici o formalitate, cel care le detine fiind recunoscut ca actionar.
Actiunile nominative pot fi emise sub forma fizica, sau dematerializat, prin inscriere in cont. Inregistrarea electronica se realizeaza fie in numele detinatorului (beneficial owner), fie in numele societatii de custodie (street name). Inscrierea street name are rolul de evidenta interna a custodelui, fiind in continuare proprietatea detinatorului care le tine in contul custodelui.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.