Curs macroeconomie

Trimis la data: 2010-10-08
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 115
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ileana_M
Dimensiune: 1964kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Economistii s-au preocupat destul de tarziu de probleme precum fluctuatiile ciclice ale activitatii, somaj, inflatie sau modificarile produsului national brut. O lunga perioada de timp s-a crezut ca functionarea adecvata a pietelor va aduce cel mai bun rezultat posibil si ca nu avea nici un sens studierea comportamentului global al acestora. Acest principiu a fost numit laissez -faire. Scoala opusa de gandire - interventionismul - nu a fost nici ea preocupata de evolutia globala a economiei. Aceasta cerea sprijinirea de catre guvern a diferitelor piete si ramuri industriale, inclusiv prin subventii si protectie fata de concurenta straina.

Cursuri similare:

Desigur, existenta ciclurilor de afaceri era recunoscuta. In fapt, fusesera identificate fluctuatii ale activitatii economice, de la ciclurile scurte cu o durata de 1-2 ani pana la ciclurile Kondratieff de aproximativ o jumatate de secol. Asemenea cicluri erau considerate ca reprezentand rezultatele cumulative ale dereglarilor legate de valuri ale descoperirilor, recolte exceptionale sau foarte proaste, anticipari eronate ale firmelor privind bunurile solicitate de consumatori sau chiar de gusturile mereu schimbatoare ale consumatorilor interni sau externi.

Inflatia era privita ca o consecinta a cresterii rapide a masei monetare, datorata mai intai descoperirilor de aur si apoi crearii in exces a banilor de hartie de catre bancile centrale.
Multe din ideile centrale ale acestui tip de gandire economica raman valabile si in zilele noastre. Dar Marea Depresiune a anilor 1930, care a adus milioane de oameni in somaj si mizerie, a fost mult prea severa pentru a fi atribuita pur si simplu unor factori intamplatori. Reflectand asupra acesteia, economistul britanic John Maynard Keynes a publicat in anul 1936 The General Theory of Employment Interest and Money, lucrare care a lansat studiulmacroeconomiei.

Keynes a evidentiat rolul cererii globale in fluctuatiile macroeconomice. Continuatorii ideilor sale au convins mai tarziu pe politicieni sa se angajeze in managementul cererii globale in incercarea de atenuare a fluctuatiilor, in principal pentru evitarea recesiunilor prelungite.O evaluare a succesului politicilor de management al cererii indica faptul ca au existat atat avantaje, cat si dezavantaje ale aplicarii acestora. Dupa cel de al doilea razboi mondial, amplitudinea ciclului de afaceri pare sa se fi diminuat considerabil.

Asa cum generatiile anterioare au trait cu ideea ca o perioada favorabila de crestere avea sa fie inevitabil urmata de o perioada de declin, astazi traim cu temerea accentuata a unor caderi ale cresterii economice.O alta schimbare notabila in comportamentul economiei postbelice se refera la nivelul general al preturilor sau la costul bunurilor in termeni banesti. Pana la cel de al doilea razboi mondial, preturile inregistrau atat cresteri, cat si scaderi.

Cu exceptia perioadelor de razboi, nivelul preturilor era aproape neschimbat. De-a lungul unor perioade mari, sa zicem 20 sau 50 de ani, costul vietii - o masura a nivelului mediu al preturilor - era constant in esenta. Astazi lumea este diferita. O interpretare a erei postbelice, altfel destul de controversata, este ca stiinta macroeconomica a dus la rate mai stabile ale cresterii cu pretul inflatiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.