Curs sisteme de operare

Trimis la data: 2015-12-05
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 105
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 0
Autor: rumega13
Dimensiune: 125kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
PREFATA

Sistemul de operare reprezinta un ansamblu de programe care asigura utilizarea optima a resurselor fizice si logice ale unui sistem de calcul. Sistemul are rolul de a gestiona functionarea componentelor hardware ale sistemului de calcul, de a coordona si a controla executia programelor si a permite accesarea sistemului de calcul de cater utilizator. Folosirea hardware al unui sistem de calcul ar fi dificila si ineficienta in lipsa unui sistem de operare. Pe scurt, sistemul de operare este componenta software care coordoneaza si supravegheaza intreaga activitate a sistemului de calcul si asigura accesul utilizatorului la sistemul de calcul.

Procesul este o suita temporala de executii de instructiuni, fiind o entitate de baza in descrierea sau analiza functionarii unui sistem. Evolutia in timp a unui proces presupune un consum de resurse dictat de natura si complexitatea instructiunilor de executat. Orice utilizare a unei resurse este asociata la un moment dat unui proces, iar procesul respectiv este responsabil de utilizarea acestei resurse.

Lucrarea de fata contine material referitor la mijloacele necesare pentru limbajele de asamblor si a sistemelor de operare.

In prima parte sant abordate mecanismele de sincronizare a proceselor din cadrul sistemului de operare. In capitolul 1 sant date notiunile si principiile de baza ale proceselor, sant analizate mecanismele de planificare a activitatii proceselor.

Capitolul 2 este destinat analizei metodelor de sincronizare a proceselor pe baza problemei clasice a scriitorilor si cititorilor. In capitolul 3 este expusa prezentarea teoretica si sant descrise aspectele problemei " Algoritmul bancherului". In capitolul 4 sant abordate aspecte din teoria problemei "Cina filozofilor". Capitolul 5 este destinat analizei principiilor de creare si utilizare a exceptiilor.

Partea a doua este destinata studierii limbajului de asamblare si include notiunile teoretice principale privind efectuarea a patru lucrari de laborator.

In capitolul unu este descris mediul de asamblare turbo-assembler, modul de dezvoltare a unui program in acest mediu, plus doua exemple executabile de tip exe si com.

Capitolul doi este destinat studierii setului de instructiuni al microprocesorului 8086, include notuni privind dezvoltarea programelor liniare si a ramificarilor cit si subecte pentru efectuarea primei lucrari de laborator.

Sarcina pentru efectuarea lucrarii de laborator numarul doi este inclusa in capitolul trei, mai fiind inserate instructiunile si directivele uzuale pentru implementarea procedurilor si macroinstructiunilor in programare.

Interfata limbajului de asamblare cu limbaje de programare de nivel inalt, precum si sarcinile privind efectuarea lucrarii de laborator numarul trei sant incluse in capitolul patru.

Capitolul cinci este destinat studierii sistemelor de intreruperi BIOS si DOS, precum descrierea functiilor principale ale intreruperii int 21h destinate pentru efectuarea lucrarii de laborator numarul patru.

Primele patru lucrari de laborator vor fi indeplinite utilizand limbajul de programare orientat pe obiect Java. Lucrarile din partea a doua vor fi efectuate in limbajul asamblor.

Pentru a fi admis la efectuarea lucrarii de laborator, studentul trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii:
indeplinirea sarcinii individuale pentru lucrarea de laborator conform variantei;
cunoasterea materialului teoretic indicat pentru indeplinirea lucrarii, demonstrata prin raspunsurile la intrebarile profesororului.

Lucrarea de laborator se considera indeplinita doar dupa ce studentii demonstreaza profesorului corectitudinea circuitelor si a testelor elaborate.

La fiecare lucrare de laborator studentul pregateste o dare de seama pe care o sustine in fata profesorului. Darea de seama include: foaia de titlu, tema, scopul lucrarii, listingul programului, rezultatul realizarii programului, concluzii si interpretarea rezultatului.
PARTEA 1
1. Planificarea activitatii proceselor
1.1. Timerul
1.2. Utilizarea timerului.
1.3. Lucrare de laborator nr. 1
2. Sincronizarea proceselor
2.1. Problema cititorilor si scriitorilor
2.2. Lucrarea de laborator nr. 2
3. Problema clasica "Algoritmul Bancher"
3.1. Algoritmul bancherului pentru un tip de resurse
3.2. Algoritmul Banker pentru mai multe tipuri de resurse
3.3. Lucrarea de laborator nr. 3
4.1. Sincronizarea problemei cinei filosofilor
4.1. Lucrare de laborator nr. 4
PARTEA 2
1. Mediul de programare Turbo - Assembler
1.1. Descrierea pachetului de programe Turbo - Assembler
1.2. Alegerea tipului de fisier executabil
1.3. Dezvoltarea programelor in limbaj de asamblare
1.4. Comenzi necesare pentru dezvoltarea unui program
2. Programe liniare si programe cu ramificari
2.1 Programe liniare
2.2. Programe cu ramificari si bucle
2.2.1. Instructiunea de salt neconditionat JMP
2.2.2. Instructiuni de salt conditionat
2.2.3. Instructiuni de ciclare
2.3. Prelucrarea sirurilor
2.4. Lucrarea de laborator nr. 1
3. Proceduri si macroinstructiuni
3.1. Macroinstructiuni
3.2. Proceduri in limbajul de asamblare
4. Interfata ASM - limbaje de nivel inalt
4.1. Lucrarea de laborator nr. 3
5. Utilizarea intreruperilor DOS
5.1. Tratarea intreruperilor
5.2. Interfata limbaj de asamblare - sistem de operare DOS
5.3. Lucrarea de laborator nr. 4
Bibliografie
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.