Cursul de previziune si orientare economica

Trimis la data: 2010-09-07
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 48
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Daniela Hurmuzachi
Dimensiune: 128kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. Delimitari conceptuale. Orice actiune umana implica anticiparea miscarii evenimentelor. Eforturile facute se concretizeaza in rezultate, in obiective urmarite. Una din trasaturile actiunilor fiintelor umane este capacitatea anticipativa, care trebuie sa poarte girul stiintificului. Iata care sunt termenii folositi pentru a desemna anticiparea: predictia (folosita cu precadere in Evul Mediu, avand unele reverberatii mistice) - provine din latinescul predictio, semnificand prezicere sau prevestire a unor lucruri ce aveau sa se intample implacabil; prospectiva (termen de origine franceza, folosit pentru prima data de filosoful francez Gaston Berget) - reprezinta un studiu asupra viitorului, facut prin analiza unor factori tehnici, stiintifici, economici, sociali... studiu care ofera posibilitatea modelarii prezentului conform cerintelor viitorului; proferrencia - semnifica a purta inainte, a genera;

Cursuri similare:

2. Necesitate si posibilitate in activitatea previzionala. Necesitatea activitatii previzionale decurge din urmatoarele: (1) Activitatea previzionala are ca punct de pornire si ca baza obiectiva munca sociala, desfasurata in mod constient. Omul isi reprezinta apriori, cel putin mintal, orice activitate ce urmeaza sa o desfasoare. Sinteza acestei conceptii este facuta de Auguste Compte:

"Savoir par prevoir pour pouvoir". (2) Pe de alta parte, adancirea diviziunii muncii, a facut sa creasca numarul sectoarelor, compartimentelor, factorilor de influenta, legaturilor dintre compartimente, activitati...Toate acestea cer o anumita structurare si corelare pe criterii stiintifice. Acest lucru se realizeaza numai prin activitatea de previzionare macroeconomica. (3) Cresterea volumului trebuintelor sociale in raport cu resursele relativ limitate a facut sa apara ca necesare prioritati, optiuni, solutii de rezolvare, care sunt create numai prin activitatea previzionala. Stadiul actual al dezvoltarii arata ca rezultatele bune nu se mai obtin prin solutii improvizate, prin intuitie, ci sunt necesare studii si calcule de specialitate mult mai rafinate. (4)

Ritmul rapid al transformarilor, generat de introducerea progresului tehnico-stiintific. (5) Amplificarea impactului dezvoltarii tehnologice (deseori cu efecte negative) asupra dezvoltarii economico-sociale. (6) Afirmarea componentei psihosociale: raportandu-se la viitor, oamenii pot fi optimisti sau pot fi pesimisti fata de schimbarile viitoare. (7) Diminuarea entropiei sociale - dezordinea generala tinde sa se instaleze daca nu se actioneaza asupra proceselor si fenomenelor prin reglare. Luarea in considerare a acestor factori arata ca societatea moderna e o societate de tip prospectiv, capabila sa actioneze in cunostinta de cauza, sa prevada unele transformari.

O astfel de societate se opune societatii mecaniciste, bazata pe evolutii spontane. Necesitatea activitatii previzionale e dublata de posibilitatea infaptuirii sale. Acest lucru devine evident prin crearea unor institutii cu atributii precise in domeniul previzional, prin repartizarea competentelor intre diferite organisme si prin elaborarea unei legislatii si a unor reglementari juridice corespunzatoare.

3. Management si previziune macroeconomica. Managementul apare ca o stiinta interdisciplinara in care se regasesc principii, reguli, norme de desfasurare a unor activitati umane eficiente. In acest sens, managementul e denumit stiinta a conducerii. Managementul se regaseste ca sistem operational, decizional, ca aplicare practica a stiintei conducerii, asimilandu-se termenului de conducere stiintifica. Pe parcursul secolului al XX-lea, s-au identificat mai multe etape in evolutia managementului, de la principii de organizare a muncii, a conducerii (in primele doua decenii), pana la eforturile de formulare a unei teorii generale pe baza experientei inregistrate, dar si a racordarii la exigentele tehnico-stiintifice.

Procesul managerial de conducere e alcatuit din mai multe componente si prezinta mai multe functii. Componentele procesului managerial pot fi de doua tipuri: cu caracter general (modulul 1) - e vorba de scopul actiunii (obiectivul fundamental), de caile de realizare a obiectivului fundamental si de mijloacele prin care caile se convertesc in solutii practice, posibile;

Si cu caracter sectorial (modulul 2) - e vorba de necesitati (cererea solvabila), de resursele disponibile (oferta globala) si de sistemul de reglare. Reglarea se face in doua feluri: reglare initiala (numita si reglare in avans sau reglare ex ante sau reglare inaintea desfasurarii activitatilor previzionale) si reglare pe parcursul desfasurarii activitatilor (reglare ex post), in cadrul careia se reconsidera elementele cu caracter general (elementele modulului 1). Tot acum se elimina unele perturbari si se asigura noi echilibre. In functie de ceea ce se constata in fiecare moment si in fiecare domeniu, se elimina perturbarile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.