Cursuri curente si stiluri muzicale

Trimis la data: 2009-05-28
Materia: Arta
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.69 / 10
Downloads: 116
Autor: Meri Ion
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fenomen ce a aparut la inceputul secolului XX, dar isi are radacinile la sfarsitul sec. XIX. In Romantism echilibrul dintr consonanta si disonanta este rupt. In scoala germana (Liszt) raportul dintre consonanta si disonanta nu mai exista.Exista 3 date de aparitie in functie de context.Modernismul reelaboreaza conditiile de existenta ale muzicii: respingerea narativitatii - o muzica trebuie sa povesteasca de unde rezulta fragmentare (Cubism - Picasso); includerea zgomotului in muzica - Marinetti (copozitor italian de la inceputul sec XX) si Pendereki (care introduce bomfaierul electric in orchestra in 1967)spatialitatea - Yves - creeaza iluzia existentei mai multor spatii => spatializarea muzicii

Cursuri similare:

Modernismul implica faptul ca creatorii trebuie sa aiba constiintacritica. Autorul (creatorul) trebuie sa se autocenzureze stilistic.Odata cu Modernismul apre nu nou tip de gandire istoricista - orice opera de arta se plaseaza intr-o perspectiva progresista. Exista un progres de la Beethoven la Wagner - Stravinski - Boulez - Claudiu Stroe.

Theodor W Adorneo - Filozofia muzicii noi; Istoria muzicii pana in 1949
Articolele lui Boulez afirma ca Modernismul incepe in 1984 odata cu premiera la Preludiu la supa-amiaza unui faun - Debussy. Aceasta este varianta franceza. Varianta germana - 1908 - atonalismul inventat de Schonberg. In Rusia, debutul Modernismului se face in 1913 odata cu premiera poemului simfonic Sacre de Printemps.

Reelaborarea conditiilor de realizare a muzicii are 2 elemente caracteristice muzicii moderne:Avangarda muzicala este virful de lance al modernitatii dupa 1894 in cel mai timpuriu caz .Nu orice modernism este avangarda .Avangarda - termen militar , avampasturile unei armate ; provine din limba franceza .Continutul acestui termen poate fii raportat la cele doua procese ale lui Adorno : procesul de progres si cel de reactie la progres .

Prin avangarda ai acces la un progres al materialului muzical .Orice epoca ce are o viziune a viitorului poate fii denumita o epoca avangardista ( ex. razboiul dintre formele complexe si acela de dans : fuga vs. motetul ) .Haydn incepe sa predea compozitia pornind de la forma de motet si nu de fuga - o forma de avangarda . In sec. XVIII idealul umanitate a aristocratiei era frumusetea ca perfectiune formala , ca armonie interioara , eleganta , frumusetea ca securitate psihologica distantata de nevoile materiale .

In sec XIX are loc schimbarea structurii publice . Apar institutiile de concert si datorita revolutiei franceze ( 1789 ) a condus la maturarea clasei nobiliare .Aristocratia si - a pierdut averea deci si posibilitatea de a plati pentru arta .Burghezia , noul val de romantici germani se aduna in asociatii muzicale ( Asociatia prietenilor muzicii ) artistice , grupuri bazate pe promovarea unei anumite estetici , societatile filarmonice (iubitori de armonie ) ; initial acestea sunt private apoi preluate de stat .

Publicul devine eterogen , se constituie sali de concert cu un public pestrit invitat sau platitor de bilet . Astfel se schimba responsabilitatile artistului .Nu mai este suficienta inventia muzicii ci si afirmarea pentru anumite valori sociale si estetice . Trebuie introdus in repertoriu elemente recognoscibile pentru public si educarea lui in spiritul unor valori : umanitatea , fratirea ( Beethoven - simf. IX ) , natura , izvorul tuturor lucrurilor (Schumann - simf. Primavara ) .

In momentul aparitiilor acestor lucrari de concert , artistii incep sa fie patrunsi de messiaenismul artei pe care o fac . Apare conceptul de geniu . Muzicianul echivaleaza cu un profet care ne impartaseste din viziunea lui (Wagner , Liszt , Paganini) .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.