Cutura si civilizatie

Trimis la data: 2010-03-25
Materia: Arta
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 5.01 / 10
Downloads: 12
Autor: Marina Horie
Dimensiune: 33kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sectia de "Asistenta Manageriala si Secretariat" presupune parcurgerea unor materii de stricta specialitate: tehnica de calcul si evidenta, contabilitate, drept administrativ, dar si materii indreptate spre completarea unor cunostinte de cultura generala-cum ar fi cursul de cultura si civilizatie sau cele de aprofundarea unor cunostinte de limba romana: vocabular, stilistica. Cursul nostru vizeaza cunoasterea unor etape, in sinteza, ale evolutiei in timp a civilizatiei umane, in general, si apoi, a civilizatiei si culturii romanesti.

Cursuri similare:

Termenul de "cultura" vizeaza "Totalitatea valorilor materiale si spirituale create de omenire in procesul muncii sociale desfasurate de-a lungul istoriei. / Faptul de a poseda cunostinte variate in diverse domenii; Totalitatea acestor cunostinte;nivel ridicat de dezvoltare intelectuala la care ajunge cineva. Om de cultura=persoana care poseda un nivel intelectual ridicat. [Totalitatea lucrarilor intreprinse de om pentru ca telul sa produca roade. Se mai prezinta: plante de cultura, cultura virmilor de matase, cresterea in laborator a bacteriilor, cultura fizica etc.

Termenul, asadar, este un neologism din limba franceza si vizeaza " valorile materiale si spirituale" ale umanitatii create si pastrate in muzee, biblioteci sau in aer liber. Conceptul inglobeaza compartimentul stiintelor asa cum s-au dezvoltat de-a lungul epocilor; pe cel al artelor (cele sapte arte: literatura, pictura, sculptura, coregrafia, arhitectura, muzica, cinematografia), evolutia culturii materiale: mestesugurile traditionale si cele cu caracter de modern.

Conceptul de "civilizatie" constituie "nivel de dezvoltare a societatii si a culturii materiale atins de o formatie social-economica; stare a vietii sociale, economice si culturale a unui popor sau a unei epoci".
Spre deosebire de "cultura", "civilizatie" cuprinde in primul rand cultura materiala (numai, exclusiv) si mentalul unei societati transpus prin comportament, imbracaminte,aspiratii.

Civilizatia presupune atitudini, decizii, aspiratii, relatii ale omului cu statul, atitudinea statului asupra cetateanului.Cele doua concepte se completeaza in primul rand prin alaturarea sintagmei in plan lingvistic si prin aceea de complementaritate.Cultura particularizeaza forma de necesitate pentru om-intocmai ca cele necesare vietii: apa, aerul.

Existenta umana a cunoscut mari etape ale evolutiei culturii in intregul spatiu terestru.Sunt cunoscute forme stralucite ale culturii indiene, feniciene, aztece, grecesti, latine. Azi se vorbeste de cultura popoarelor chineza, japoneza, franceza, germana, romana sau cultura la nivel de continente: cultura europeana, africana,asiatica,latino-americana.

Cursul nostru vizeaza nu numai acumularea unor informatii, ci doreste sa formeze opinii, atitudini, comportamente, sa transforme "obiectul" in instrument de cunoastere intelectuala si de perfectionare a limbajului: imbogatirea vocabularului, formarea unui stil intelectual de comunicare.

Relatia cu artele presupune o actiune "cathartica"- cu urmari in planul desavarsirii omului.Siintele contribuie la educarea paideica si impreuna se constituie intr-un Kalokagathon- respectiv personalitatea umana in relatie cu categoria estetica a frumosului. Treptele de civilizatie si cultura sintetizeaza de fapt, in diacronice cunoasterea unor modele pentru comparatie cu nivelul contemporan, pentru orientare si fixare intr-o structura.

Prima parte a cursului va viza radacinile culturale ale traditiei romanesti pe fondul originii daco-romane, dupa care vom integra cultura si civilizatia romaneasca, marilor etape culturale ale evolutiei umanitatii.Catharsis- purificare prin arta, desavarsire; paideia= educatie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.