De la Europa celor sase la Europa celor douazeci si cinci

Trimis la data: 2010-05-26
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.40 / 10
Downloads: 0
Autor: Suzana_P
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
De la sase state initial (Germania Federala, Belgia, Franta, Italia, Luxemburg si Olanda), Comunitatea Europeana a ajuns la douazeci si cinci de membri. Zona de prosperitate, Comunitatea Europeana a exercitat o putere de atractie considerabila asupra tarilor continentului european, in special a celor din Europa Centrala si de Est. Dupa ce s-a extins spre Nord si Sud in Europa, Uniunea Europeana s-a deschis si spre Est. De la 1 mai 2004 Uniunea Europeana numara douazeci si cinci de state si regrupeaza 455 milioane de locuitori.
Extinderea Uniunii Europene apare mai mult decat vreodata ca un proces continuu, inclusiv si ireversibil.
Prima extindere a avut loc la 1 ianuarie 1973 prin intrarea Marii Britanii, Irlandei si Danemarcei ( Tratatele de aderare din 22 ianuarie 1972). Norvegia, care urma sa faca parte din acest "vagon" a refuzat aderarea la Comunitatea Europeana prin referendumul din septembrie 1972. Integrarea Marii Britanii in cadrul Comunitatilor Europene nu s-a facut lin. In anii 1950, atunci cand statele continentala au decis sa treaca la constructia comunitara, Marea Britanie a refuzat sa se alature acestui proiect pe care il considera integrationist.

Drept raspuns la aceasta initiativa, britanicii au decis sa creeze, impreuna cu statele scandinave, o simpla zona de liber schimb.
Intrarea Marii Britanii in Europa comunitara s-a lovit apoi de refuzul Frantei. In doua randuri, Marea Britanie a inaintat o cerere de aderare la Comunitatile Europene (1961 si 1967) si, de doua ori, aceasta cerere a fost respinsa de De Gaulle (1963 si 1967) in esenta din cauza legaturilor privilegiate pe care Marea Britanie le avea cu Statele Unite. Negocierile in vederea intrarii Marii Britanii in Comunitatile Europene nu vor mai fi lansate decat urmare demisiei lui De Gaulle de la presedintia republicii franceze in 1969 (Intalnirea la varf de la Haga din decembrie 1969).

Odata admisa in Europa comunitara, Marea Britanie a cerut renegocierea conditiilor sale de aderare. In aprilie 1974, considerand ca plateste mai mult pentru Comunitati decat primeste de la ele, ea a solicitat renegocierea contributiei sale la bugetul comunitar si a obtinut o reducere a acesteia, prin adoptarea unor mecanisme de corectie (Consiliul European de la Dublin din martie 1975). Consultat prin referendum, poporul britanic s-a pronuntat la 5 iunie 1975 pentru mentinerea Marii Britanii in Comunitatile Europene.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.