Decizia de investitii in mediul aleator

Trimis la data: 2009-11-20
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Oprisan Teodora
Dimensiune: 104kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Analiza deciziei de investitii se face in cadrul aceluiasi sistem de ipoteze (piata eficienta, anticipari omogene = simetrie de informatii, neutralitate fata de risc, mediu economic stabil = rata constanta a inflatiei etc.), dar se elimina ipoteza existentei unui mediu cert, determinist, prin integrarea in procesul analizei a unui mediu probabilistic (se presupun cunoscute diferitele stari de conjunctura economica si probabilitatea de aparitie a acestora)

Cursuri similare:

Spunem variabilitate cunoscuta pentru ca distributiile de probabilitate ale fiecarei stari a naturii economice sunt fie preluate ca atare dupa modul cum s-au inregistrat ele in evolutia anterioara, fie estimate se asociindu-se probabilitati subiective. Probabilitatile subiective se determina fie pe baza frecventelor anterioare obtinute, fie pe baza estimarii probabilitatilor viitoare prin simularea diferitelor stari economice.

- speranta E(CF) de a obtine cash flow-uri viitoare, pe baza probabilitatilor asociate obtinerii acestora. Fluxul, cu cea mai mare probabilitate de aparitie, este chiar media acestora cash-flow-uri viitoare, data de urmatoarea formula:
Riscul cash-flow-urilor pe toata durata de exploatare a investitiei se calculeaza in functie de marimea riscurilor anuale , de rata de discontare (k), dar si de marimea interdependentei dintre cash-flow-urile anuale (it; t+1 > 0).

In ipoteza existentei unei independente (it; t+1 = 0) intre fluxurile anuale, riscul pe toata durata investitiei s-ar masura simplu prin aplicarea formulei de discontare a riscurilor anuale (independente unele de altele):Valabilitatea acestor concluzii prezinta o rezerva:
- fluxurile de trezorerie sunt considerate independente, deci abaterile nu se coreleaza intre ele. Daca exista un coeficient de corelatie mai mare ca zero, atunci i (CF) va creste, iar daca acesta este negativ, atunci i (CF) va scadea.

Dezavantaj: interdependentele dintre fluxurile anuale nu sunt atat de bine conturate (iC = 0; iC = 1 sau iC = -1), nu se poate face calculul riscului intertemporal devine nerealizabil. Pentru aceste situatii se apeleaza la simularea Monte Carlo, care ne va prezenta distributia tuturor combinatiilor posibile intertemporale cu probabilitatile conditionate de la un an la altul. determina o subestimare a riscului proiectului de investitii si, in consecinta, o supraevaluare a acestuia .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.