Decizia de oferta in conditii de concurenta imperfecta - monopolul

Trimis la data: 2009-03-17 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Dumitrache Ana-Maria Dimensiune: 37kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Mecanismul pietei cu concurenta imperfecta de tip monopol presupune existenta unei singure firme ce opereaza pe piata unui bun economic, firma ce nu se va conforma pretului de echilibru, tinzand sa-si fixeze si impuna propria oferta cantitativa si de pret, astfel incat sa-si maximizeze profitul. Stabilirea propriei oferte nu o poate face, totusi, independent de cererea pietei careia i se adreseaza, astfel ca monopolistul poate decide pretul pentru bunul produs si apoi sa lase la latitudinea consumatorului decizia privind cantitatea ce va fi consumata sau poate decide cat sa produca, permitand consumatorilor sa decida pretul dispusi sa-l plateasca pentru aceasta cantitate.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Exista si cazuri speciale de monopol, ce functioneaza in sectoare caracterizate de conditii particulare ale desfasurarii activitatii, antrenand costuri specifice. Aceasta situatie apare cel mai des in domeniul bunurilor publice de natura companiilor producatoare si distribuitoare de energie, gaze naturale, companiilor de telecomunicatii etc. In cazul acestora, tehnologia presupune niveluri foarte ridi-cate ale costurilor fixe si un foarte redus nivel al costului marginal pentru realiza-rea unei unitati suplimentare de produs final.

Curba cererii in cazul monopolului natural, se afla in stanga punctului de minim al curbei costului unitar, iar intersectia curbei costului marginal (oferta firmei) cu curba cererii se gaseste sub nivelul costului unitar (vezi fig.4.2). Daca monopolistul va opera acolo unde p = Cmarg, el va produce un nivel eficient de produs final (din punct de vedere al cererii pietei), dar nu va fi capabil sa-si acopere costurile. Deci este ycM eficient dar nu este profitabil pentru firma.

Pe de alta parte, daca i se cere firmei sa produca la nivelul p = cu, adica ycu, atunci ea isi va putea acoperi costurile, dar va produce prea putin produs final y in raport cu cantitatea eficienta.
Discriminarea ce poate fi practicata in conditii de monopol vizeaza incercarea de a impune preturi diferite unitatilor diferite cumparate din bunul ce face obiectul de productie sau comercializare a firmei monopoliste. Pentru a putea practica preturi discriminatorii, trebuie ca firma monopolista sa fie capabila a identifica doua sau mai multe categorii de potentiali cumparatori ce prezinta elasticitati ale cererii in functie de pret sensibil diferite.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.