Decizii de finantare pe termen lung

Trimis la data: 2010-01-18
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea_I
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Decizia de finantare face alegerea intre sursele proprii de capital si cele imprumutate. Criteriul de selectie al surselor de finantare il reprezinta costul procurarii capitalurilor, urmarindu-se reducerea acestuia.14.2 Sursele proprii
In cadrul surselor proprii alegerea se face intre autofinantare (capital intern) si aporturi noi de capital (surse proprii externe), ca surse preponderente.Autofinantarea are la baza capacitatea de autofinantare (CAF) disponibila dupa plata dividendelor:

Cursuri similare:

In cadrul surselor proprii externe preponderente sunt cele provenind de la actionari pentru cresterea capitalului social. Cresterea capitalului social se poate realiza prin urmatoarele cai: aporturi noi in numerar, incorporarea primelor de emisiune, a profiturilor nerepartizate, fuziunea si absorbtia, incorporarea datoriilor in capitalurile proprii etc. Din toate aceste forme se considera ca numai majorarea prin aport nou constituie o operatiune de finantare directa. Toate celelalte constituie modalitati de finantate indirecta.

Majorarile de capital prin aporturi noi in numerar pot fi realizate prin majorarea valorii nominale a actiunilor vechi, prin emisiunea de actiuni noi, fie la valoarea nominala a actiunilor vechi (mai rar practicata), fie la o valoare majorata in functie de valoarea bursiera a actiunilor vechi (cel mai frecvent).

Prin majorarea valorii nominale a vechilor actiuni rezulta o valoare nominala noua determinata astfel.Emisiunea de noi actiuni, la care pot sa subscrie atat vechii actionari, cat si altii noi, determina diluarea valorii capitalului pe actionar si a profitului pe actiune. In compensarea efectelor de diluare, vechii actionari vor primi un anumit numar de drepturi de subscriere, determinat prin raportul:
Teoretic, valoarea de piata a tuturor actiunilor dupa cresterea capitalului (VP) se calculeaza in functie de valoarea de piata a actiunilor vechi (V) si de valoarea de emisiune a actiunilor noi (E) astfel:

VP =
In care: N - numarul actiunilor vechi;
n - numarul actiunilor noi.
Diferenta dintre valoarea de piata inainte de cresterea de capital (V) si valoarea de piata (teoretica) dupa cresterea de capital (VP) reprezinta valoarea (teoretica) a dreptului de subscriere (ds) si se determina conform relatiei:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.