Decontarile bancare cu strainatatea

Trimis la data: 2010-09-27
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 35
Nota: 9.54 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina Pastaie
Dimensiune: 52kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cecul, ca instrument de plata este utilizat atat in operatiunile necomerciale (transport, turism, servicii) cat si in cele comerciale (import, export).
"Cecul, este un inscris prin care o persoana (tragator, emitent) da ordin unei banci (tras) sa plateasca in favoarea unui tert (beneficiar) o suma de bani, de care tragatorul dispune".
Partile implicare in derularea operatiunilor prin cec sunt: tragator, tras si beneficiar. Elementele esentiale pe care trebuie sa le cuprinda cecul pentru a fi valid din punct vedere juridic sunt:

Cursuri similare:

Clauzele generale pe care trebuie sa le contina clauza internationala sunt: denumirea de cambie, ordinul neconditionat de a plati o suma determinata in valuta, numele si adresa trasului, numele si adresa beneficiarului, scadenta, locul platii, data si locul emiterii, semnatura tragatorului si clauze facultative: clauza fara protest, interzicerea de a trage contracambiei, excluderea duplicatelor de cambie, clauza documentara, etc.

Cambia poate fi platibila daca mentioneaza ca este platibila la vedere, la cerere sau la prezentare sau nu este exprimat nici un moment de plata, sau la un moment definit daca prevede ca este platibil la o scadenta specificata, sau la o perioada fixa dupa o data specificata, sau la o perioada fixa dupa vedere, in transe la date succesive cu mentiunea ca in caz de neplata soldul ramas devine restant.

Cambia poate fi transferata prin gir si inseamna livrarea instrumentului de catre girant giratorului sau prin simpla livrare a instrumentului. Girul este inscris pe instrument sau pe un adaos atasat la acesta si poate fi in alb, cand se exprima prin semnatura singura sau printr-o semnatura insotita de o declaratie in sensul ca instrumentul este platibil persoanei care se afla in posesia lui si special ("plin") cand contine o semnatura insotita de indicarea persoanei careia ii este platibil instrumentul.

In tranzactiile internationale, problemele cele mai dificile sunt cele privind controlul asupra marfurilor care formeaza obiectul tranzactiei si increderea dintre parteneri. Exista posibilitatea reducerii acestor riscuri, pentru ambii parteneri, prin utilizarea unor tehnici de decontare a tranzactiilor, reglementate si acceptate pe plan international. Aceste titluri sunt:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.