Decontarile cu numerar

Trimis la data: 2009-10-04
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Vali Oprisan
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Banii au reprezentat din totdeauna pentru economie si societate un instrument acceptat de toti participantii la schimburile economice, o forma particulara imediat mobilizatoare a avutiei sociale, o intruchipare a puterii de cumparare ce confera detinatorului dreptul la o parte din produsul social al unei tari. Importanta deosebita a monedei, vazuta prin prisma functiilor si rolului sau in economie, a condus la multiple abordari a acesteia si la interpretari din cele mai diverse din partea teoreticienilor stiintei economice.

Cursuri similare:

Fluxurile monetare iriga ansamblul proceselor economice, iar astfel moneda detine o pozitie cheie in mecanismul de formare al oricarei economii nationale, reflectand sintetic schimbarile structurale ale acestora. Moneda a devenit indispensabila in raporturile zilnice si la termen dintre persoanele fizice, agenti economici si economii nationale. Economia nu poate fi conceputa fara moneda, ele conditionandu-si evolutia si dezvoltarea. Aflandu-se in centrul vietii economice si sociale, moneda, sub toate formele sale, reprezinta un instrument de o utilitate permanenta pentru toti agentii economici.

Circulatia monetara cu numerar cuprinde miscarea bancnotelor si monedei metalice de la Banca Centrala prin unitatile sale operative, la unitatile bancare societatile comerciale, regiile autonome si institutiile publice, de la acestea la populatie si invers. Totodata, mai cuprinde miscarea numerarului intre diferitele categorii de populatie. Moneda de hartie este un titlu de credit emis de Banca de Emisiune. Aceste bilete sunt onorate la valoarea lor nominala in momentul prezentarii la ghiseele bancii care le-a emis. Numerarul este mijloc de plata primar si el a dominat in timp in cadrul modalitatilor de efectuare a platilor.

Din cele mai vechi timpuri, numerarul este un instrument de plata general valabil, avand efect imediat. Are gradul de lichiditate cel mai ridicat. Numerarul nu este grevat de nici o alta obligatie. Platile in numerar se efectueaza prin casieriile firmelor si ale bancilor sau altor institutii financiare. Rolul casieriilor este imens in circulatia monetara cu numerar si mai ales in relatiile cu publicul. Casieriile isi desfasoara activitatea complexa indrumand clientii si promovand normele legale de circulatie monetara. Ele opereaza cu mari valori si contribuie hotarator la desfasurarea unei circulatii banesti eficiente, performante, intr-o economie de schimb.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.