Decontarile cu valuta

Trimis la data: 2010-07-25
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorin_P
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Relatiile financiar-valutare internationale pe care tara noastra le realizeaza cu pietele celorlaltor state determina operatiuni cu mijloace de plata internationale, operatiuni care apar ca urmare a activitatii comerciale de import-export ca plati necomerciale ale unor institutii sau persoane particulare din strainatate sau din tara si ca rezultat al operatiunilor financiar-bancare initiate sau sprijinite de guvern.

Cursuri similare:

Activitatile de vanzare/cumparare si a altor valori ce reprezinta o creanta asupra strainatatii genereaza in cadrul economiei nationale un disponibil curent de mijloace banesti cu circulatie internationala.
In cadrul lichiditatii internationale un rol important revine rezervelor valutare care reprezinta active externe detinute de bancile centrale sub forma de aur, valute in conturi curente, depozite la termen si depozite colaterale, DST, creante asupra FMI, titluri exprimate in monede convertibile, alte creante.

Activele externe detinute de sistemul bancar din Romania cuprind aurul monetar, detineri de DST si devize convertibile.
Rezervele valutare sunt urmarite ca indicator important ce exprima caracterizarea economiilor nationale in privinta credibilitatii financiare si economice. Se considera un nivel corespunzator pentru rezerva valutara acel nivel care poate acoperi nivelul important al tarii respective pentru o perioada de 3,5 luni.

Fiecare componenta a rezervelor valutare se formeaza prin operatiuni specifice. Devizele convertibile rezulta in urma operatiunilor din balanta de plati (export mai mare decat importurile, primiri de fonduri financiare si de credit, transferuri), din operatiunile de cumparare pe piata valutara, din pozitia de rezerva la FMI in cazul in care are loc o depasire a cotei de 75% din suma subscrisa la Fond in moneda nationala.

Valutele de rezerva asigura tarii puternice "secretul minunat al deficitului fara plansete, care permite sa iei fara sa dai, sa imprumuti fara sa te imprumuti si sa primesti fara sa platesti".
Aceste credite de tara puternica de pe urma utilizarii monedei sale nationale de valuta de rezerva sunt deosebit de avantajoase datorita dobanzii foarte reduse si anume dobanda curenta pe care bancile o acorda la depunerile la vedere.

"Disponibilitatile unei tari in valuta de rezerva sunt tinute in general in cont la bancile din tara de provenienta a valutelor. Pentru aceste disponibilitati, bancile platesc dobanda curenta la depuneri, care este mult inferioara dobanzii la creditele pe termen mijlociu sau lung". Ele se folosesc ca oricare alte disponibilitati in conturile bancilor pentru operatii bancare inclusiv acordarea de credite si investitii interne sau externe.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.