Definirea logisticii

Trimis la data: 2010-01-15
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana_B
Dimensiune: 44kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Exista mai multe pareri cu privire la aparitia termenului logistica pe mapamond. Prima ar fi ca acest cuvant este provenit din limba greaca, din cuvantul "logistikos" - care inseamna a fi priceput, dibaci, in a face calcule. Nu se stie daca acest cuvant are vreo legatura cu termenul actual de logistica, care isi gaseste corespondent in mai multe limbi.O alta parere ar fi ca acest termen provine din limba latina, in care "logista" insemna administrator. Oricum, utilizarea relativ tarzie (sfarsitul secolului al XVIII-lea sau inceputul secolului al XIX-lea) a termenului ar dovedi faptul ca termenul logistica provinde de fapt din limba franceza [Thorpes, 1986: xvii]. Acelasi autor vine cu mai multe amanunte, sustinand faptul ca termenul provine din termenul francez "marechal" sau "marechal-general des logis", tradus responsabil de campanie.

Cursuri similare:

Acesta avea atributii administrative. Dupa revolutia franceza termenul militar a disparut, in schimb a ramas cuvantul "logistique".
Primul autor care a utilizat termenul de logistica a fost baronul elvetian Antoine Henry Jemini in cartea sa "Sumar al artei razboiului" in anul 1838. Baronul, cu experienta in armata lui Napoleon, sustinea ca logistica este unul din cei cinci piloni ai conducerii unui razboi, alaturi de strategie, tactica superioara, inginerie si tactica inferioara. Logistica insemna a muta, a pozitiona armatele si toate materialele necesare acestora.

Termenul a fost preluat de catre americani in perioada Razboiului Civil din Statele Unite ale Americii. Europenii nu au tinut cont de cartea baronului elvetian, in schimb americanii au utilizat termenul mai ales in strategia militara navala. Prima utilizare a termenului in Statele Unite ale Americii s-a realizat in anul 1870 [Thorpes, 1986: xix].
Cu siguranta primul studiu important care viza logistica militara este cel al lui maiorului George C. Thorpe din anul 1916:

"Pure Logistics - The Science of War Preparation" (Logistica absoluta - Stiinta Pregatirii Razboiului). Scopul respectivei carti era de a evidentia teoria militara a logisticii (denumita "pure logistics") si nu partea aplicata a logisticii (denumita de catre autor "applied logistics"). Un lucru important sustinut de catre Thorpes este caracteristica de intreg a logisticii. El a reusit sa dovedeasca prin exemple istorice esuarea logisticii neintegrate (Razboiul lui Napoleon in Rusia - 1812, Razboiul Prusiei in Franta - 1870-1871).

Odata publicata cartea lui Thorpes, termenul de logistica, desi nu a reusit sa se impuna in strategiile militare ale vremii, a reusit sa isi capete un loc mai important in domeniul militar. Dupa al doilea razboi mondial devine domeniul logisticii militare un domeniu mai pe larg studiat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.