Definirea reportajului

Trimis la data: 2010-05-08 Materia: Mass Media Nivel: Facultate Pagini: 21 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Maria Rustin Dimensiune: 42kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Eforturile de a intelege si defini reportajul se remarca, la noi, odata cu aparitia, zgomotoasa si chiar "scandaloasa" a genului, in cercul avangardei literare a anilor 20-30. Fiind in primul rand o reactie de tip literar (sau anti-literar, ca atitudine de fronda a tinerilor "razvratiti" impotriva excesivei literaturizari a realitatii), definirile lui se inscriu in sistemul de opozitii real-imaginar, adevarat- fictiv, scriitura "nuda" - scriitura "literara", adica artificiala.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Intrucat reportajul romanesc este puternic impregnat de A© savoarea A>> franceza, trebuie sa remarcam faptul ca, in momentul aparitiei marilor reporteri romani (in primul deceniu interbelic), Franta constituie un model cultural dominant pentru societatea noastra. (X) X - Punctul de maxima interferenta a reportajului (si a teoriilor despre reportaj) francez si a celui romanesc este perioada interbelica, intr-o crestere progrexiva de la sfarsitul anilor a20 pana la izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial.

"Scoala franceza" este reprezentata, in epoca, de nume celebre ale "marelui reportaj": Albert Londres, Joseph Kessel, Edouard Helsey, Ludovic Naudeau, Paul Morand, Blaise Cendrars, Georges Simenon si multi altii. Pe aceasta tema vezi capitolul Evolutia si limitele genului, in Radu Ciobotea, Reportaj si literatura, Casa cartii de stiinta, Cluj-Napoca, 2005.

Dezbaterile franceze asupra reportajului se incheiasera, insa, dupa aproape trei decenii de polemici, iar genul isi gasise rostul, echilibrul si....cititorii. Marele A© scandal A>> iscat de afirmarea reportajului izbucnise in 1897, odata cu publicarea articolului lui Alfred Fouille, intitulat "Quelques reflexions sur la criminalite et le socialisme", in Revue bleue. Era vorba de un adevarat rechizitoriu impotriva presei, gasita ca principala vinovata pentru cresterea delincventei juvenile, iar reportajul devenea principalul A© vinovat A>>. Pe aceeasi linie se inscrie dezbaterea condusa de Henry Berenger, in paginile aceleiasi reviste, un an mai tarziu.

Odata cu aparitia marilor reporteri la sfarsitul secolului XIX (Pierre Mille, Gaston Leroux, Maurice Talmeyr, Paul Ginisty), genul era, totusi, definitiv consolidat, devenind chiar una din formulele sigure de a castiga succesul la public. "Povestea adevarata" acoperea, din ce in ce mai mult, coloanele destinate productiilor literare si dezbaterilor de idei, care se retreau spre publicatiile mai specializate.

Nu este vorba, aici, de o renuntare la literatura, ci de o conversie a literarului in "modul literar" de a recepta si exprima lumea reala. Reporterul este investit cu increderea cititorului, care e convins ca va intra in contact nu doar cu adevarul exact al faptelor, ci si cu trairea unor experiente unice.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.