Definitii si notiuni generale ale negocierii comerciale

Trimis la data: 2010-10-14
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosmina Lungu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptul de negociere este un mod de a gandi, o atitudine, un comportament, o stiinta, o filozofie. Totul este negociabil a spus G. Kennedy, in timp ce Bill Scott in ultima lucrare Art of negotiation a reluat o afirmatie unanim acceptata, si anume: Niciodata nu primesti ceea ce meriti, primesti ce negociezi .
In literatura de specialitate gasim o serie de definitii ale negocierii. In general, acestea se refera la:
a) un ansamblu de tehnici utilizate de catre cel putin doi parteneri pentru a ajunge la un consens;

Cursuri similare:

Prin negociere intelegem orice forma de confruntare nearmata, prin care doua sau mai multe parti cu interese si pozitii contradictorii, dar complementare, urmaresc sa ajunga la un aranjament reciproc avantajos al carui termeni nu sunt cunoscuti de la inceput. In aceasta confruntare, in mod principial si loial, sunt aduse argumente si probe, sunt formulate pretentii si obiectii, sunt facute concesii si compromisuri pentru a evita atat ruperea relatiilor, cat si conflictul deschis. Negocierea permite crearea, mentinerea si dezvoltarea unei relatii interumane sau sociale, in general, ca si a unei relatii de afaceri, in particular.

Mai trebuie mentionat faptul ca negocierile nu urmaresc totdeauna cu necesitate rezultate manifestate in directia unei intelegeri. Adesea ele sunt purtate pentru efectele lor colaterale cum ar fi: mentinerea contractului, castigarea de timp, impiedicarea deteriorarii situatiei in conflict. In afara de acestea, intalnirile negociatorilor pot fi privite ca un canal potential de comunicari urgente in situatii de criza. Absenta comunicarii poate fi considerata ca un semn alarmant al imposibilitatii de desfasurare a negocierii; prezenta ei este un indiciu al sanselor ca negocierea sa se produca. In acelasi timp, trebuie sa acordam suficienta grija climatului de discretie si de constructie graduala temeinica.

Sugestiva este si definitia care considera negocierea drept arta, actiunea de a duce la bun sfarsit marile afaceri, afaceri publice, tratativele intre mai multe guverne in vederea unui acord bilateral sau multilateral (LE PETIT LAROUSSE). Dupa unii autori, negocierea este considerata un proces dinamic de ajustare a diferitelor idei si argumente, prin care partile cu obiective proprii, indiferent in ce domeniu, discuta pentru a ajunge la un consens, pe baza interesului reciproc. (P.D.V. Marsh, A. Gower - Handbook - Contract Negotiation).

In raport cu zona de interes in care se poarta negocieri, putem face distinctie intre mai multe forme specifice de negociere. Cea mai uzuala este negocierea afacerilor sau negocierea comerciala, care se concretizeaza in contracte, acte si fapte de comert, precum vanzarea-cumpararea, parteneriatul, inchirierea, concesiunea, franchising-ul.
Un spatiu larg este ocupat de negocierile politice. Acestea pot fi negocieri interne, atunci cand se poarta intre partide si organizatii de nivel national, dar si negocieri externe, atunci cand se realizeaza intre guverne si organizatii internationale. Negocierile politice externe reprezinta sfera diplomatiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.