Degradarea glucidelor pe calea acidului glucuronic

Trimis la data: 2010-02-03
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 1
Autor: Adela ioanid
Dimensiune: 54kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pe langa cele trei cai majore de degradare a glucozei (anaeroba, aeroba, pentozfosfat) in organismele animale si la plante exista si o alta cale care implica oxidarea glucozei in acid glucuronic.
Calea acidului glucuronic este importanta deoarece prin aceasta cale din glucide se formeaza acid glucuronic - element constitutiv al mucopolizaharidelor, iar in plante si in organismele, cu exceptia omului, primatelor si a cobaiului, se formeaza acid ascorbic.

Cursuri similare:

UDP-glucuronatul poate elibera acidul glucuronic si UDP prin hidroliza sau poate intra direct in reactii de glucurono-conjugare.
Ciclul acidului glucuronic. Acidul glucuronic format, neangajat in reactii de biosinteza, se poate transforma fie in pentoze, stabilind astfel legatura cu ciclul pentozofosfat si conducand in final la formarea de glucoza, fie in acid ascorbic.
Reactiile chimice care au loc in cadrul ciclului acidului glucuronic sunt prezentate in figura 12.7.

Biosinteza acidului ascorbic se produce in celula la nivelul membranei mitocondriale, iar formarea pentozelor, in lichidul celular. Pe calea acidului glucuronic se degradeaza o cantitate mica de glucide.
In plante si in microorganisme, pe langa caile de degradare a glucidelor care au fost prezentate se intalnesc si alte cai, secundare, de metabolizare a glucidelor si a substantelor inrudite cu acestea (polialcooli, acizi organici, etc.). Dintre aceste cai secundare, specifice numai anumitor plante si microorganisme trebuie mentionat ciclul acidului glioxilic.Ciclul acidului glioxilic este de fapt o modificare a ciclului acizilor tricarboxilici.

Din cauza unor conditii enzimatice schimbate, succesiunea reactiilor care au loc in ciclul ATC poate fi partial modificata sau inlocuita. In cazul unor plante sau microorganisme (Pseudomonas fluorescens, Escherichia, Aspergillus, Penicillium, Aerobacter, etc) acidul izocitric, format prin acelasi mecanism cunoscut de la ciclul ATC poate lua o cale derivata de transformare, schimbandu-se sub actiunea izocitratazei in acid glicoxilic si acid succinic:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.