Delincventa juvenila

Trimis la data: 2009-12-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 146
Nota: 9.79 / 10
Downloads: 0
Autor: Ramona Tunaru
Dimensiune: 208kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cuvintele printului moldav, scrise pe la 1698 ("de la mantuinta lumii"), prefigureaza un anume tip de demers epistemologic, ce recunoaste plasticitatea initiala a fiintei umane si rolul contextelor paideice in devenirea sa. "Roada" buna sau "si rea" a "florii" umane este efectul calitatii "vremii", cu alte cuvinte a mediului in care ea se dezvolta.
Despre "roada si rea" a acestei perioade de varsta, adica despre comportamentele deviante vom vorbi in aceasta lucrare.

Cursuri similare:

Daca o buna perioada de timp devianta (si subclasa acesteia, devianta penala sau delincventa) era tratata ca o componenta ce tinea exclusiv de buna educatie, astazi ea a devenit o problema sociala majora cu care se confrunta societatile contemporane. Ca problema sociala, ea nu mai este privita ca o problema ce tine doar de educatie, ci ca una strans legata de modul in care functioneaza societatea in ansamblul ei, incluzand aici familia, scoala, mecanismele de socializare, de control, sanctionare si reabilitare sociala, cultura societatii, perceptia inechitatii sociale, saracia relativa, lipsa de resurse, privarea de sanse, marginalizarea, anomia.

Intelegerea unei astfel de probleme complexe impune o abordare multi- si inter-disciplinara, in care perspectiva biologica, antropologica si psihologica sa fie completate cu cea juridica si sociologica.
De pe coordonatele unei astfel de abordari am incercat sa decelam cauzele, factorii favorizati si semnificatiile individuale si sociale ale conduitelor delincvente, formele de manifestare ale delincventei juvenile, mecanismele socializarii si disfunctiile acestora, ca argumente pentru identificarea unor modalitati de prevenire, diminuare si interventie eficienta in domeniu.

In primul capitol, dupa delimitarile conceptuale absolut necesare tratarii unui astfel de subiect, schitam perspectiva criminologica, plecand de la premisa ca delincventa juvenila este, in primul rand, un concept juridic si criminologic, celelalte perspective urmand a fi detaliate in capitolele urmatoare.Capitolul al doilea prezinta sintetic principalele teorii etiologice si comprehensive asupra delincventei juvenile, urmand traseul individ, mediu, societate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.