Deontologia functionarului public

Trimis la data: 2010-02-02
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Lacramioara Turculet
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin serviciu public se intelege acel organism administrativ infiintat prin lege sau in baza legii de catre stat, judet, oras sau comuna pentru satisfacerea in mod continuu a unor interese specifice ale membrilor societatii. Aceste organisme sunt inzestrate cu personal de specialitate (de regula functionari publici) iar baza lor materiala este asigurata de stat, judet, oras sau comuna. Luand in considerare diversitatea atributiilor statului modern sunt infiintate numeroase servicii de specialitate prin care sunt asigurate atributiile statului sau doar o parte din acestia.

Cursuri similare:

Functia publica este o institutie juridica de drept public. Ea este reglementata prin norme juridice de drept public (de drept constitutional si administrativ). Atat institutia functiei publice cat si cea a functionarului public sunt consactrate prin Constitutia Romaniei. Dispozitiile constitutionale reglementeaza expres aceasta materie precum si stabileste dispozitii cu caracter administrativ in domeniu. Functia publica este o institutie de natura legala si nu contractuala.

Def. Fuctia publica reprezinta ansamblul de drepturi si obligatii atribuite acelor persoane fizice ce au calitatea de functionar publici, adica de angajati intr-o institutie sau autoritate publica.
Trasaturi caracteristice:
Raportul juridic de functie publica
Momentul nasterii raportului juridic de functia publica il reprezinta momentul emiterii actului juridic unilateral de numire in functia publica.

Def. Raportul juridic de functie publica este acea relatie sociala reglementata de lege (de norma juridica de drept administrativ sau constitutional) ce se stabileste intre functionarul public si autoritatea publica careia ii apartine funcsia publica.
Raportul juridic de functie publica este un raport juridic complex guvernat de norme juridice diverse, care reglementeaza faptele juridice de drept administrativ.

Gestiunea functiei publice
Este operatiunea complexa prin care se asigura exercitarea drepturilor si obligatiilor titularului functiei publice in scopul asigurarii functionarii ritmice si continue a uni serviciu public.
Gestiunea functiei publice cuprinde si toate operationale tehnico-administrative si materiale specifice exercitarii functiei publice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.