Deontologia profesiei de asistent social

Trimis la data: 2009-04-25
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: 1leu
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Etica este o disciplina filosofica si stiintifica, avand ca obiect de studiu "morala"; cu aplicatibilitate la diferite domenii socio-profesionale, se inpune, in forma particulara, ca etica profesionala.
Morala constituie teoria care se ocupa de cercetarea valorilor, normelor, principiilor si idealurilor etice.
Moralitatea desemneaza sfera "moralei in actiune", respectiv "morala in curs de realizare"; este atitudinea de constiinta si practica fata de morala sociala si cea personala.
Deontologia desemneaza "teoria datoriilor morale; morala profesionala; teorie a datoriilor si drepturilor in exercitarea unei profesiuni"1.

Cursuri similare:

Termenul amoral are doua intelesuri: 1.ceea ce este neutru, indiferent sub aspect moral; 2.ceea ce este impotriva moralei, in afara moralei, dar, prin indiferenta naturala fata de ideile de "bine" si de "rau", prin necunoastere, neglijenta, ignoranta condamnabila. Semnifica "impotriva moralei", dar fara intentie; si poate tine de nivelul insuficient de dezvoltare a constiintei morale, in situatie de normalitate la virstele copilariei, sau in cazuri patologice; o fiinta amorala este aceea care ignora valoarea imperativului etic, nu are constiinta existentei judecatilor morale.

Notiunea de imoral, aceasta exprima ceea ce este contra moralei, ceea ce incalca normele morale, ceea ce contravine regulilor de conduita dintr-un context spatio-temporal determinat. Indeobste, imoral inseamna "impotriva moralei" in cunostinta de cauza, in deplinatatea facultatilor mintale; este "raul" moral savirsit cu intentie, in mod voluntar. Etica profesionala reprezinta reflectia asupra aspectelor morale ale problemelor ridicate de domenii particulare (medicina, educatie si invatamint, afaceri publice, justitie, mass-media etc.).

Etica profesionala "precizeaza practicile, drepturile si datoriile membrilor unui grup profesional", avind caracter contractual (in temeiul relatiei "profesionist-client", cu "problema alocarii responsabilitatii si autoritatii").Etica profesionala este o disciplina reflexiva si critica. Ea se afla la intersectia filosofiei morale cu eticile particulare ale diferitelor categorii de profesii. Problema centrala a introducerii eticii in profesii, desi exista deja legi, se datoreaza faptului ca legea actioneaza de obicei dupa ce s-a produs incalcarea ei. Practicile etice sunt de granita si se presupune ca ar trebui sa actioneze preventiv. (Airaksinen, 1998)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.