Dependente functionale

Trimis la data: 2009-07-31 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 28 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ileana_M Dimensiune: 64kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Proiectarea logica a bazei de date urmareste printre altele diminuarea redundantei si asigurarea securitatii datelor. Acest scop se poate atinge, daca se cunosc a priori constrangerile ce pot fi aplicate asupra datelor. Dependentele sunt constrangeri impuse datelor in baza de date. Ba mai mult, multimea de dependente este partea esentiala a schemei unei relatii, deci si a schemei bazei de date. Dependentele functionale au fost primele constrangeri logice considerate in modelul relational. Ele formeaza cel mai simplu si cel mai larg raspandit tip de dependente.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Trebuie mentionat ca declararea dependentelor functionale intr-o baza de date este o decizie pe care o ia numai proiectantul bazei de date. Odata declarate SGBD-ul va sustine aceste constrangeri. In afara de aceasta, dupa cum se va vedea in celelalte sectiuni, gratie dependentelor, exista o structura mai eficienta de pastrare a datelor. Dependentele functionale vor servi la proiectarea schemelor bazelor de date cu anumite proprietati dezirabile.

Definitia 3.1. Fie relatia r cu schema R si X,YiaR. Vom spune ca dependenta functionala XizY este valida in relatia r (sau relatia r satisface dependenta functionala XizY), daca, pentru orice doua tupluri din r, fie t1 si t2, din conditia ca tuplurile au X-valori identice, urmeaza ca au si Y-valori identice, adica t1[X]=t2[X]iat1[Y]=t2[Y].
Daca XizY e valida in r(R), vom spune ca X determina functional Y sau, ca Y e determinat functional de X. In aceasta definitie (si mai departe) simbolul "ia" noteaza "implica".

Deci dependenta functionala XizY reprezinta o restrictie de integritate aplicata tuplurilor relatiei r(R), in sensul ca oricare doua tupluri din r care prezinta o aceeasi valoare pentru X trebuie sa prezinte o aceeasi valoare pentru Y.Definitia 3.1 poate fi interpretata si in felul urmator: relatia r(R) satisface dependenta functionala XizY, daca relatia iY(iX=x(r)) contine nu mai mult de un tuplu pentru orice valoare x a atributului X.
Partea stanga a dependentei poarta numele de determinant, iar partea dreapta a dependentei poarta numele de determinat. Astfel in cadrul dependentei XizY, X este determinantul, iar Y determinatul.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.