Dependente functionale

Trimis la data: 2009-07-31
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 28
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Ileana_M
Dimensiune: 64kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Proiectarea logica a bazei de date urmareste printre altele diminuarea redundantei si asigurarea securitatii datelor. Acest scop se poate atinge, daca se cunosc a priori constrangerile ce pot fi aplicate asupra datelor. Dependentele sunt constrangeri impuse datelor in baza de date. Ba mai mult, multimea de dependente este partea esentiala a schemei unei relatii, deci si a schemei bazei de date. Dependentele functionale au fost primele constrangeri logice considerate in modelul relational. Ele formeaza cel mai simplu si cel mai larg raspandit tip de dependente.

Cursuri similare:

Trebuie mentionat ca declararea dependentelor functionale intr-o baza de date este o decizie pe care o ia numai proiectantul bazei de date. Odata declarate SGBD-ul va sustine aceste constrangeri. In afara de aceasta, dupa cum se va vedea in celelalte sectiuni, gratie dependentelor, exista o structura mai eficienta de pastrare a datelor. Dependentele functionale vor servi la proiectarea schemelor bazelor de date cu anumite proprietati dezirabile.

Definitia 3.1. Fie relatia r cu schema R si X,YiaR. Vom spune ca dependenta functionala XizY este valida in relatia r (sau relatia r satisface dependenta functionala XizY), daca, pentru orice doua tupluri din r, fie t1 si t2, din conditia ca tuplurile au X-valori identice, urmeaza ca au si Y-valori identice, adica t1[X]=t2[X]iat1[Y]=t2[Y].
Daca XizY e valida in r(R), vom spune ca X determina functional Y sau, ca Y e determinat functional de X. In aceasta definitie (si mai departe) simbolul "ia" noteaza "implica".

Deci dependenta functionala XizY reprezinta o restrictie de integritate aplicata tuplurilor relatiei r(R), in sensul ca oricare doua tupluri din r care prezinta o aceeasi valoare pentru X trebuie sa prezinte o aceeasi valoare pentru Y.Definitia 3.1 poate fi interpretata si in felul urmator: relatia r(R) satisface dependenta functionala XizY, daca relatia iY(iX=x(r)) contine nu mai mult de un tuplu pentru orice valoare x a atributului X.
Partea stanga a dependentei poarta numele de determinant, iar partea dreapta a dependentei poarta numele de determinat. Astfel in cadrul dependentei XizY, X este determinantul, iar Y determinatul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.