Depozitarea gazelor naturale

Trimis la data: 2009-02-26
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 82
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ramona_T
Dimensiune: 885kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Variatiile cererii de gaze sunt determinate in special de modificarea consumului la incalzirea spatiului de locuit, administrative si comerciale de la vara la iarna, de la o zi de iarna normala la zile de iarna cu temperaturi deosebit de scazute, de la ore de varf la ore cu consum minim etc. Toate aceste variatii pot fi redate prin asa numitele curbe de sarcina care pun in evidenta varfuri de consum sezoniere, diurne sau orare, diferite ca aspect de la consumator la consumator, de la un sector economic la altul, de la localitate la localitate, de la ora la ora in cazul aceluiasi consumator sau grup de consumatori.

Cursuri similare:

O buna parte din volumele de gaze consumate depind de conditiile de temperatura ambientala. La dimensionarea sistemului de transport gazese are in vedere satisfacerea intr-un anumit grad a situatiilor celor mai severe de consum. Se are in vedere deasemenea un anumit nivel de risc asumat atat de investitori cat si de operatori. La baza stabilirii nivelelor maxime de consum ce se anticipeaza stau analizele statistice ale temperaturii medii zilnice aferente de consum precum si o serie de calcule economice.

Sistemele de alimentare cu gaze naturale in unele tari (ex: Marea Britanie) se proiecteaza pentru a putea face fata cererilor maxime ce au probabilitatea sa apara intr-un singur an din 20 de ani consecutivi. La dimensionarea depozitelor de inmagazinare acest raport este de 1:50.
Un sistem de aprovizionare cu gaze naturale functionand in conditii de inalta siguranta si facand fata unor situatii exceptionale de cause tehnice, economice, politice etc. trebuie sa dispuna de capacitati de rezerva si in acelasi timp sa fie eficient din punct de vedere economic.

Gazele naturale se gasesc in zacaminte sub forma de gaze libere sau gaze associate petrolului (gaze din capul de gaze sau gaze dizolvate). Acestea sunt constituite din componenti mai volatili ai seriei parafinelor care contin de la 1 la 4 atomi de carbon in molecula, la care se adauga in mai mica masura componentii mai grei (C5-C8) prezenti in conditii normale sub forma de vapori.Gazele asociate sunt gazele din zacamintele de petrol si acestea pot proveni, in functie de conditiile de presiune si temperatura din zacamant, din capul natural (primar) de gaze care se formeaza in zacamintele de petrol saturate, sau pot exista dizolvate in petrol in conditiile initiale de zacamant (in zacamintele de petrol nesaturate de gaze).

Dintre hidrocarburi, metanul este componentul principal, participarea acestuia in compozitia gazelor naturale depinzand de natura gazelor: libere (CH4 >90%) sau associate (CH4
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.