Descrierea schemei tehnologice - Receptie calitativa si cantitativa

Trimis la data: 2010-06-10
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 4.57 / 10
Downloads: 303
Autor: Liviu Benea
Dimensiune: 56kb
Voturi: 24
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Laptele materie prima sosit la intreprindere este supus analizelor senzoriale, fizico-chimice si bacteriologice. Probele se recolteaza din cisterne cu ajutorul sondelor. In urma analizelor se vor determina : aciditatea (prin metode calitative- proba fierberii,proba cu alcool si prin metode cantitative: metoda titrarii), continutul de grasime (metoda acid-butirometrica-metoda Gerber; metode de extractie cu solventi organici precedata de hidroliza clorhidrica; metode de extractie cu solventi organici precedata de hidroliza amoniacala ) , densitatea la 20ºC (metode picnometrice si areometrice , cu termolactodensimetre) , gradul de impurificare (prin filtrare folosind lactofiltrul-materialul filtrant fiind o rondela speciala din vata sau pasla, care dupa uscare la aer se compara cu un etalon; gradul de impurificare al laptelui poate fi : 0,1,2,3),titrul proteic (cu metoda rapida),numarul total de germeni, etc.

Cursuri similare:

Receptia cantitativa se realizeaza gravimetric sau volumetric cu ajutorul unor cantare automate, respectiv cu ajutorul galactometrelor. Receptia gravimetrica este discontinua si se realizeaza in conditii imprecise, in timp ce receptia volumetrica realizata cu ajutorul galactometrelor este o operatie continua, fiind mai des utilizata
Preincalzirea laptelui

Se face prin trecerea laptelui prin schimbatorul de caldura , unde este adus la o anumita temperatura , pentru a se putea realiza cat mai bine operatia de curatire de impuritati; un alt scop ar fi reducerea numarului de microorganisme, scaderea tendintei de separare a grasimii.
Curatirea de impuritati

Este o operatie care are drept scop indepartarea impuritatilor ramase in lapte, precum si igienizarea laptelui . Pentru o curatire mai avansata a laptelui se utilizeaza curatitoarele centrifugale (care se bazeaza pe greutatile specifice a laptelui si a impuritatilor). Prin centrifugare are loc indepartarea leucocitelor din lapte care se depun sub forma unui sediment vizibil.

Normalizarea laptelui
Reprezinta operatia prin care se aduce continutul de grasime al laptelui la valoarea prevazuta in standarde sau normele interne in vigoare. Se realizeaza prin amestec de lapte integral (3,0% grasime) si smantana (20% grasime), in cazul nostru . Este operatia prin care laptele este adus la procentul de 2 % grasime. Calculul partilor de adaos se realizeaza cu ajutorul patratului lui Pearson.

Normalizarea laptelui implica folosirea unor utilaje de separare a grasimii in vederea obtinerii laptelui smantanit care trebuie amestecat cu laptele integral in proportii stabilite prin patratul lui Pearson sau prin calcul. Separatoarele de grasime au tobele prevazute cu talere tronconice, la randul lor prevazute cu orificii.
Separarea grasimii din lapte depinde de : calitatea laptelui, calitatea separatorului, debitul de lapte.

Omogenizarea laptelui.
Procedeele moderne de obtinere a laptelui includ si faza de omogenizare prin care se urmareste stabilizarea emulsiei de gasime evitandu-se astfel separarea grasimii la suprafata laptelui in cursul depozitarii acestuia. Laptele se omogenizeaza la temperatura de 60...80 C si la presiunea de 120-180at. mai eficienta fiind omogenizarea in doua trepte :- treapta I la 200 at. si treapta II la 50 at.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.