Desen tehnic

Trimis la data: 2010-05-04
Materia: Arta
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 5.89 / 10
Downloads: 783
Autor: Andreea Dinu
Dimensiune: 59kb
Voturi: 40
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Desenul tehnic este reprezentarea grafica plana a unei idei sau conceptii tehnice dupa anumite norme si reguli riguros stabilite in acest scop.Scopul desenului tehnic este acela de a reprezenta si determina obiecte , suprafete etc. Indicarea suprafetei la care se refera toleranta. Suprafata la carea se refera toleranta este indicata cu o linie de indicatie dreapta sau frinta terminata cu o sageata pe suprafata respectiva avind in cealalta parte dreptunghiul cu datale privind tolerantale de forma si pozitie.Capatula liniei de indicatie se poate sprijini :-pe o linie de contur sau pe o linie ajutatoare dar nu in dreptul liniei de cota daca toleranta se refera la profilul sau suprafata respectiva.

Cursuri similare:

Clasificarea desenelor tehnice
a)Dupa domeniul la care se refera desenul :
-Desen industrial se refera la reprezentarea obiectelor si a conceptiei tehnice privind structura ,constructia ,functionarea si realizarea obiectelor din constructia de masini, constructii de nave ,aerospatiele etc.

-Desenul de constructii se refera la reprezentarea constructiilor de cladiri ,de arta ,cai de comunicatie etc.
-Desenul de arhitectura se refecra la conceptia functionala si estetica a constructiilor etc
-Desenul de instalatii se refera la reprezentarea elementelor de instalatii aferente unitatilor industriale etc
-Desenul cartografic se refera la reprezentarea regiunilor geografice sau a suprafetelor cu forme de relief etc.

b)Dupa modul de reprezentare
-Desenul de proiectie ortogonala care reprezinta obiectul in vederea sau sectiune prin proiectii perpendiculare pe unul sau mai multe plane de proiectie.
-Desenul de perspectiva in care elementele si dimensiunile obiectului rezulta dintr-o singura reprezentare ce reda imaginea spatiala a obiectului.

c)Dupa modul de intocmire
-Schita care se executa cu mina libera
-Desenul la scara intocmit cu instrumente de desen si care pastreaza un raport constant intre dimensiunile piesei si ale desenului.
d)Dupa gradul de detaliere a reprezentarii
-Desenul de ansamblu care reprezinta un obiect format din mai multe elemente sau piese .

-Desenul de piesa care reprezinta piesa sau elementul respectiv.
-Desenul de detaliu care reprezinta o parte dintr-o piesa la scara pentru a arata date suplimentare despre piesa respectiva.
e)Dupa destinatie
-Desenulde studiu care serveste ca baza la elaborarea desenului definitiv

-Desenul de executie care este un desen definitiv executat la scara si serveste la executia obiectului respectiv .

-Desenul de montaj care arata modul de montare a partilor componente ale obiectului reprezentat. Etc.Liniile de cota sint liniile deasupra carora se inscriu valorile numerice ale cotelor ,se traseaza cu linie continua subtire ,paralel cu luniile de contur ale piesei al distanta de minim 7 mm ,se delimiteaza prin sageti,amplasate la una sau ambele extremitati sau prin combinatii de sageti si puncte.

Liniile ajutatoare se traseaza cu linie continua subtire si indica suprafetele sau planele intre care se inscriu cotele pieselor,ele trebuie sa fie in general perpendiculare pe liniile de cota si sa le depaseasca cu cu 2-3 mm.

Liniile de indicatie se traseaza cu linie continua subtire si servesc pentru a preciza pe desen o prescriptie sau o notare conventionala sao o cota care din lipsa de spatiu nu poate fi inscrisa deasupra liniei de cota .ea se sprjina pe o suprafata ,printr-un punct ingrosat sau pe o linie de contur printr-o sageata.

Cotele reprezinta valorile numerice ale dimensiunilor elementelor cotate ,ele se inscriu deasupra liniilor de cota la 1-2 mm distanta de acestea de preferinta spre mijlocul lor.

Toate dimensiunile liniare inscrise pe desen se exprima in mm fara a inscrie simbolul unitatii de masura.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.