Desen tehnic

Trimis la data: 2014-11-09
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 30
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: iuliancosmin
Dimensiune: 2443kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Nu este obligatorie reprezentarea obiectelor in toate cele sase proiectii (vederi sau sectiuni). Reprezentarea in proiectii plane a unui obiect se realizeaza intr-un numar minim dar suficient de proiectii, din care sa se poata deduce exact forma si dimensiunile acestuia.
Se observa din figura I.1 ca, pentru a se determina exact forma si dimensiunile obiectului, este suficienta reprezentarea acestuia numai in cele trei vederi principale (vederea din fata, vederea din stanga si vederea de sus), asa cum este prezentat in figura I.5

Cursuri similare:

Vederea este reprezentarea in proiectie ortogonala, pe un plan, a unui obiect nesectionat. Aceasta va contine conturul aparent al obiectului reprezentat, conturul fiecarei forme geometrice simple care intra in componenta sa, precum si muchiile si liniile de intersectie vizibile din directia de proiectie.Reprezentarea si notarea vederilor in desenul tehnic industrial respecta prevederile STAS 105-87. a)Ab)AabFigura II.1
Vederile obtinute dupa directiile de proiectie indicate in STAS 614-76 sunt numite vederi obisnuite (figura II.1.a).

Acestea se dispun in desen conform aceluiasi standard. Vederile obtinute dupa alte directii decat cele indicate in STAS 614-76 sunt numite vederi inclinate (fig.II.1.b). In cazul reprezentarii incomplete a obiectului, delimitate cu o linie de ruptura, aceasta se numeste vedere partiala (fig.II.1.b).La reprezentarea in vedere, conturul aparent si toate muchiile vizibile se traseaza cu linii continue groase. Muchiile acoperite se vor trasa cu linie intrerupta, iar muchiile fictive cu linii continue subtiri.

2. Reprezentarea pieselor in sectiune
Marea majoritate a pieselor tehnice au prelucrari interioare. Golurile pot fi vizualizate in vedere prin trasarea muchiilor acoperite cu linii intrerupte, dar aceasta nu asigura suficienta claritate. Uzual, pentru a fi complet si corect redate, aceasta categorie de piese necesita cel putin o sectiune.

Sectiunea (figura II.2.c) este reprezentarea in proiectie ortogonala pe un plan a obiectului, dupa intersectarea acestuia cu o suprafata fictiva de sectionare (fig.II.2.a) si indepartarea imaginara a partii obiectului aflate intre ochiul observatorului si suprafata respectiva (fig.II.2.b). Evidentierea sectiunii se realizeaza prin hasura. Modelul utilizat pentru hasura este dependent de tipul materialului sectionat (vezi anexa).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.