Design-ul ambalajului

Trimis la data: 2010-03-28 Materia: Marketing Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Iolanda Boca Dimensiune: 750kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pe masura dezvoltarii si modernizarii comertului, a diversificarii formelor de comercializare s-a intensificat efortul producatorilor si comerciantilor de a aduce pe piata produse cu design cit mai atractiv.Design-ul este unul din mijloacele ce stau la dispozitia firmilor pentru a-si personaliza oferta proprie.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Miscarea "Arts and Crafts" (Arte si meserii), infiintata in 1861, in Anglia, de marii ginditori, literati si oameni de stiinta ai epocii, a reprezentat o reintoarecere la valorile traditionale, o reactie impotriva masinismului, precum si o reinviorare a vechilor traditii, a vechilor idealuri idilice. Reprezentantii acestei miscari vedeau natura ca diametral opusa industriei. Si locul ei este la tara, departe de complexele artificiale, de influentele masinii. Aceasta miscare are meritul de a fi initata o conceptie noua, bazata pe imbinarea dintre materiale, tehnica si forma produsului.

Se infiinteaza si o scoala de design si arhitectura - Statliche Bauhaus, care au promovat o serie de teorii revolutionare, bazate, pe principiul functionalismului simplu. Regulile de baza de la bauhaus era geometrie, precizie, simplitate si economie. Functionalismul s-a constituit intr-o componenta necesara a oricarei forme estetice sau tehnice, ca un factor esential al vietii cotidiene.

In 1915 se infiintiaza in Marea Britanie un organism similar cu "Deutscher Werkbund", numit "Design and Industries Association".Totusi, termenul de "design industrial" a fost folosit pentru prima data, in mod oficial in 1913, cind oficiul American de Protectie Industriala, propunea modificarea reglamentarilor in vederea protejarii design-ului industrial.

Chiar de la aparitia design-ului industrial, s-a creat o diferentiere intre conceptiile europene si cele americane de design, in conceptia europena accentul este pe simplitatea functionala (conform principiului forma urmeaza functia), pe cind in SUA, accentul s-a pus pe accentul exterior, utilizind design-ul ca un mijloc de publicitate si vinzare.

Stilismul superficial - perioada incepind din criza anilor 30, cind se recurgea la infrumusetarea produselor greu vindabile, (aceasta s-a evidentiat, mai ales, in SUA) pentru a impulsiona vinzarea produselor de calitate slaba sau medie (mediocra).Etapa stilismului superficial a avut totusi si un aspect pozitiv: crearea unei traditii in ceea ce priveste ideea ca produsul, pentru a se vinde, nu trebuie sa fie numai functional, ci si estetic.Incepe, deci, o perioada de consacrarea definitiv a designului industrial si de inscriere a acestuia printre prioritati.

Un moment semnificativ in depasirea perioadei stilismului l-au constituit ideile designer-ului Henry Dreyfuss. El s-a pronuntat pentru "epurarea formelor", pentru o uniune rationala intre forma si functie.El considera ca produsele trebuie sa contribuie la cresterea securitatii, confortului si a dorintei de cumparare.

Daca in SUA exagerarile stilistice au facut mai mult rau, o adevarata risipa de materie prima, in Europa se remarca, ca conceptia despre design-ul industrial era ca aceasta reprezinta o ultima modificare, care sa dea siguranta comercializarii produsului. Rolul designer-ului era intervenenta asupra produsului in faza sa finala.Momentul urmator in dezvoltarea design-ului la reprezentat integrarea acestuia intr-o conceptie unitara in procesul de concepere, producerea si vinzarea a produselor.

In Anglia s-a infiintat, inainte de sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial. Consiliul industrial al design-ului. Consiliul organizeaza, prin cele doua centre ale sale de la Londra si Glasgow, expozitii permamente de produse selectionate dupa criteriile design-ului si tine la zi un catalog al acestora produse sub numele de "Design INDEX".
In Franta exista oficiul pentru estetica industriala (1948) care editeaza publicatia "Esthetique industrialle". In anul 1971 s-a infiintat Centrul de creatie industriala - publicatia "Design Francaise".

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.