Designul cercetarilor sociologice

Trimis la data: 2010-11-19
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 107
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mustata Emilia
Dimensiune: 143kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cunostintele stiintifice difera de alte tipuri de cunostinte (cum sunt: intuitiile, superstitiile, cunoasterea de tip mistic, cunostintele obtinute la nivelul simtului comun) prin recursul la studiul empiric al fenomenelor, realizat intr-o maniera obiectiva Precizarea caracterului empiric al cercetarii stiintifice marcheaza diferenta esentiala dintre cunoasterea teoreticoempirica si cea de tip speculativ,iar obiectivitatea se refera la producerea cunostintelor in mod independent de caracteristicile de ordin subiectiv ale celui care realizeaza cercetarea.

Cursuri similare:

Asigurarea stiintificitatii demersurilor de cunoastere (inclusiv in stiintele sociale) presupune indeosebi existenta unor corespondente non-distorsionate intre enunturile teoretice si realitatile la care acestea fac referire (o relatie de tip izomorfic intre realitate si reflectarea acesteia), precum si verificabilitatea datelor obtinute prin studiu empiric si repetabilitatea activitatilor cognitive (astfel incat si alti cercetatori sa poata parcurge drumul catre concluziile elaborate in studiul initial).

Cunoasterea de tip stiintific este una exoterica, obtinuta in maniera transparenta. Sub acest aspect, o cercetare stiintifica se deosebeste de alte modalitati de cunoastere prin aceea ca prezinta nu numai rezultatele la care s-a ajuns in urma studierii unui fenomen sau proces din domeniul socialului, ci si modalitatea in care respectivele cunostinte au fost obtinute. Caracterul stiintific al unui studiu poate fi atestat si de prezentarea si explicitarea metodelor utilizate pentru culegerea, prelucrarea si interpretarea datelor empirice.

Acest aspect este important dat fiind statutul detinut in prezent de stiintele socio-umane: in marea majoritate a cazurilor, unul si acelasi fenomen poate fi cercetat prin mai multe metode, fiind posibila ajungerea la rezultate diferite in functie de metoda angajata in studiul intreprins. Astfel apare subliniat rolul reflectiilor asupra metodelor prin care datele sunt produse in cercetarea stiintifica a socialului, devenind posibila sesizarea importantei care trebuie acordata chestiunilor de ordin metodologic.

Cele mai multe dintre datele despre societati, grupuri si categorii sociale, institutii, organizatii, procese sociale si politice etc. nu exista in mod natural, nu sunt un dat al realitatii sociale. Ele pot fi obtinute prin activitati de cunoastere care interogheaza realitatea sociala, o fac sa "vorbeasca", sa devina inteligibila, sa poata fi plasata pe "harta" cunoasterii de tip sociologic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.