Despre dreptul civil

Trimis la data: 2010-03-05
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Florin_C
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
"Civil", ca simplu cuvant defineste cetatea (civitas) care constituia intr-o vreme principalul argument al vietii in comun ce necesita o permanenta concesie din partea membrilor societatii respective in scopul de a mentine raporturi pasnice . Cetatea cu necesitatile ei trebuie sa se conduca dupa un drept simplu aplicabil cetatenilor sai, care sa prevada reguli pentru oranduirea celor mai importante evenimente din viata individului: nasterea, atingerea unei anumite varste, casatoria, incheierea actelor de dobandire sau instrainare a unor bunuri cu efecte asupra patrimoniului, moartea.

Cursuri similare:

Care este locul pe care il ocupa insa dreptul civil in sistemul dreptului romanesc?Locul, rolul si importanta dreptului civil in sistemul dreptului este data de caracteristica sa de a fi "drept comun", adica de a oferi, norme de drept, in vederea reglementarii raporturilor pentru care celelalte ramuri de drept nu cuprind norme juridice proprii care sa le reglementeze.

Prin urmare, dreptul civil ocupa o pozitie centrala in sistemul dreptului romanesc, contribuind la ocrotirea valorilor esentiale omului, atat patrimoniale, cat si nepatrimoniale .Problematica dreptului civil este una foarte complexa. Acesta studiaza institutii precum: raportul juridic civil, actul juridic civil, prescriptia extinctiva, subiectele dreptului civil, drepturile reale principale, obligatiile civile, contractele civile, succesiunile.

Din aceasta problematica vor fi abordate in prezentul capitol doar aspectele privitoare la raportul juridic civil si la actul juridic civil, aspecte care stau la baza cercetarii unor institutii specifice altor ramuri de drept.2. Raportul juridic civilRelatia sociala care intra sub incidenta normelor dreptului civil constituie un raport juridic civil.Ca specie a raporturilor juridice in general, raportul juridic civil se deosebeste in principal prin pozitia de egalitate juridica a partilor acestuia, ceea ce presupune nesubordonarea unei parti fata de cealalta.

Ca orice raport juridic, raportul juridic civil, prezinta urmatoarele elemente constitutive care trebuie intrunite cumulativ:
2.1. Partile sau subiectele raportului juridic civil care sunt persoane fizice sau juridice titulare de drepturi subiective civile sau de obligatii civile.Exista doua categorii de parti ale raportului juridic civil: persoane fizice, ca subiecte individuale de drept civil si persoane juridice ca subiecte colective de drept civil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.