Destinatia Mongolia

Trimis la data: 2010-05-27
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 29
Autor: Anca Alistar
Dimensiune: 51kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Caractere generale. Mongolia este o republica parlamentara cu o suprafata de 1,65 mil. km2 si o populatie de 2,6 mil.locuitori, situata in partea central-estica a Asiei, intre Rusia si China. Este divizata in 21 provincii (numite in mongola aimag), capitala fiind o unitate administrativa separata.Circa 80% din teritoriul tarii se afla la o altitudine de peste 1000 m, principalele unitati fizico-geografice fiind: Muntii Altaiul Mongol (in partea vestica, care cuprind si cea mai mare altitudine din tara - Vf. Khuiten, 4374 m, din Masivul Tavan Bogd), Muntii Khangai (in partea central-nordica a tarii), Depresiunea Marilor Lacuri (intre Muntii Altai si Muntii Khangai), Muntii Khentii, Desertul Gobi (in partea sudica), Stepa Dornod si Muntii Marele Khyngan (ambele in partea estica).

Cursuri similare:

Clima este temperat continentala, cu ierni lungi, reci si uscate si veri scurte, blande si relative umede. Soarele straluceste mai mult de 200 zile/an, de unde si denumirea de "Tara cerului albastru", precipitatiile variind intre 100 mm/an in sud si 600 mm/an in regiunile montane din nord si vest. Bazinul lacului Uvs, din nord-vestul Mongoliei, este cunoscut ca unul dintre cele mai reci locuri din Asia, temperaturile cele mai mici coborand la -580C.

Retaua hidrografica, mai bogata in jumatatea nordica, este reprezentata de trei rauri importante (Selenge, Orkhon si Kherlen) si numeroase lacuri, unele foarte mari (Khovsgol, Uvs, Terkhiin Tsagaan).
Vegetatia, care se modifica de la nord la sud si cu altitudinea, este formata din paduri de conifere, in partea nordica si in zonele montale inalte, paduri mixte, silvostepa, in ariile montane mai joase, stepa, bine dezvoltata in partea centrala si de nord-est, stepa arida, in Depresiunea Lacurilor si ca o zona de tranzitie spre desert si vegetatia desertica, in partea sudica.

Fauna este variata, cu multe specii amenintate: calul salbatic takhi, magarul salbatic, camila salbatica, leopardul zapezilor, capra salbatica, oaia salbatica Argali, gazela mongola, ursul gobian.
Aproximativ 30% din populatie este nomada sau seminomada iar 60% sub 30 ani (natalitatea este de peste 24%). Etnicii mongoli numara 90% din populatie, fiind dominati de grupul khalkha (86% din etnicii mongoli). Limba oficiala, mongola, se bazeaza pe dialectul khalkha, din familia altaica, ce utilizeaza alfabetul chirilic si este vorbita de 90% din populatie.

Religia predominanta este budismul tibetan (lamaismul, adoptat din secolul al XVI-lea), existand si musulmani (4% - kazakhii) si shamanisti (frecvent se pot vedea simboluri-totemuri samaniste numite ovoo). Tsam este un dans sacru, budist, de binecuvantare a puterilor divine. Din anul 1930 religia (pana la caderea comunismului) este puternic afectata de ideologia stalinista, multe manastiri fiind inchise sau distruse.

Economia este bazata pe agricultura - cresterea animalelor (oi, capre, vite, cai, camile, iaci; terenul arabil este sub 1%) si minerit (cupru, carbune, molibden, tugsen, cositor, aur), resurse de baza ale industriei. Caii reprezinta simbolul national al Mongoliei. Cultura tarii s-a bazat pe cai din timpuri foarte vechi, mongolii avand o puternica legatura cu pamantul si spiritele sale.

Infrastructura de transport este slab modernizata, cea mai insemnata cale ferata fiind Trans-Mongolian Railway, ce se desprinde din Transsiberian (de la Ulan Ude), trece prin Ulaanbaatar si apoi se indreapta spre Beijing. Principala poarta aeriana este Aeroportul International Chinggis Khaan, din capitala, folosit de companii aeriene nationale precum Mongolian Airlines sau Aero Mongolia. Sunt unele firme care inchiriaza masini de teren la pretul de circa 0,5-0,7$/km.

Constructia traditionala mongola este yurta, cunoscuta aici sub denumirea de ger, constructie ideala pentru stilul de viata si conditiile de mediu din Mongolia. Poate fi usor ridicata, demontata si transportata, avand doua componente de baza, cadrul de lemn si acoperisul de panza. Usa este indreptata, in toate cazurile, spre sud, iar spatiul din interior este divizat conventional in 3 compartimente: locul femeilor (in est), locul barbatilor (in vest) si locul numit khoimor (in partea nordica), fiind cel mai important din iurta, aici pastrandu-se obiectele dragi, de valoare, armele, instrumentele muzicale si piese de mobilier.

Spatiile de cazare si gastronomia. Spatiile de cazare moderne se gasesc, in special, in Ulan Bator, dar bine raspandite sunt campurile de iurte. In capitala, se gasesc o serie de hoteluri modernizate, precum: Ulaanbaatar Hotel (5*), Chinggis Khan (4*) sau Palace Hotel (3*). In diverse locatii din tara, in apropierea destinatiilor turistice majore, sunt amenajate campuri de iurte (intre 5-50 iurte), unele cu diverse facilitati (restaurante, magazine de suveniruri, toalete, electricitate, posta electronica).

Campul de iurte Mongon Mod, localizat in Kharakorum, 450 km de Ulan Bator, cuprinde 30 iurte, cu 2 paturi in fiecare yurta, restaurant, toaleta, dus, sauna, mail service. Pretul, pentru intervalul 15.05-15.09, este cuprins intre 30$ (cazare si mic dejun) si 50$ (pensiune completa). Cazarea este cu circa 10% mai mare in timpul Festivalului Naadam (7-14 iulie).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.