Determinantii strategiei

Trimis la data: 2010-06-24
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Daniel_T
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Determinantul economic. Acesta reuneste toate elementele de natura economica exogena a organizatiei, care influenteaza, de o maniera semnificativa, strategia. Determinantul economic incorporeaza piata, nivelurile veniturilor populatiei, s.a.
Fireste, determinantul economic are ponderea cea mai importanta asupra strategiei, datorita faptului ca include piata. Or, asa cum se stie, supravietuirea si dezvoltarea unei organizatii depind, in primul rand, de existenta pietei. In plus, toti ceilalti factori economici, referitori la nivelul veniturilor populatiei, impozite, taxe marcheaza sensibil marimea si dinamica resurselor proprii si atrase si calitatea activitatilor realizate.

Cursuri similare:

Determinantul managerial. Sfera sa de cuprindere este reprezentata de ansamblul elementelor manageriale, la nivel national si teritorial, care au un impact sesizabil asupra strategiei universitatii. Mai concret, determinantul managerial cuprinde strategia nationala (daca exista), sistemul de organizare al Ministerului de Interne si Reformei Administrative, mecanismele de control centrale si locale, stocul national si international de cunostinte si know-how managerial accesibile organizatiei, sfera de cuprindere si calitatea serviciilor oferite de organizatiile de consultanta si pregatire manageriala etc.

Aceste elemente influenteaza strategia organizatiei pe multiple planuri: strategia nationala, in special asupra marimii obiectivelor, accesibilitatii resurselor externe, etc.; stocul national de cunostinte si know-how managerial marcheaza conceptia si gradul de fundamentare a strategiei pe noutatile manageriale etc. c) Determinantul tehnic si tehnologic. Principalele sale componente sunt: nivelul tehnic al echipamentelor disponibile pe piata pentru achizitionare, performantele tehnologiilor ce pot fi achizitionate, capacitatea creativ-inovativa a organizatiilor tehnice specializate, calitatea cercetarilor stiintifice la care universitatea poate avea acces etc.

Acest determinant are o componenta nationala si una internationala, ultima tinzand sa devina din ce in ce mai importanta.
Elementele tehnice contextuale, ce tin de profilul organizatiei, isi pun amprenta, indeosebi, asupra partii tehnico-materiale si financiare a resurselor strategiei si optiunilor strategice. De altfel, o parte importanta a optiunilor strategice - innoirea echipamentelor, informatizarea etc. - are un continut predominant tehnic.

d) Determinantul socio-cultural. Continutul sau principal este reprezentat de urmatoarele elemente: cultura nationala, mentalitatea. Continutul si manifestarea determinantului socio-cultural este strans legata de specificul culturii nationale (in acceptiunea sa economica). Impactul asupra strategiei are in vedere, in special, dimensiunea umana a resurselor, optiunilor strategice si termenelor.
e) Determinantul politic. Componenta sa foarte cuprinzatoare - platformele politice ale partidelor politice aflate la putere si (mai putin) ale celor aflate in opozitie - se manifesta printr-un impact substantial asupra activitatii oricarei organizatii, cat ar fi de mica. Elementele acestui determinant marcheaza toate componentele strategiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.