Determinarea cursului valutar

Trimis la data: 2010-06-24
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.74 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina_S
Dimensiune: 274kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cursul de schimb economic (cel stabilit pe piata valutara interbancara) la vedere (spot) este determinat de raportul dintre cererea si oferta de valuta. De aceea el variaza de la o banca la alta si de la un moment la altul. Cursul de schimb la vedere (spot), folosit pentru tranzactii valutare cu termene de decontare mai mici de 48 ore, este esential, stand la baza majoritatii operatiunilor valutare internationale, atat a celorlalte operatiuni valutare la vedere, precum:
operatiuni tomorrow (care presupun efectuarea decontarii in ziua urmatoare incheierii tranzactiei); operatiuni outright (tranzactia si decontarea se realizeaza in aceeasi zi);
cat si a:

Cursuri similare:

In cazul cotatiei prin strigare, se compara ordinele de cumparare si de vanzare plasate de clienti cu mentiunea "la cel mai bun curs" (adica cel mai bun existent pe piata).
In cazul cotatiei prin opozitie, pe langa ordinele cu mentiunea "la cel mai bun curs" se plaseaza la banci si ordine "la curs limitat".
Daca pe piata se stabileste un curs care respecta relatia:

curs limita de cumparare a" curs de piata a€ curs limita de vanzare
atunci ordinele "la curs limitat" se transforma in ordine "la cel mai bun curs", iar cursul se stabileste ca in cazul cotatiei prin strigare.
In cazul in care cursul de pe piata stabilit nu respecta relatia mentionata anterior, atunci clientii "fac opozitie", adica cumpara sau vand doar o suma minima obligatorie la cursul limita indicat initial de ei.

Pe piata valutara, in afara de cotatiile bancilor, burselor valutare si a caselor de schimb valutar, se regaseste si cursul de referinta al Bancii Centrale (in cazul Romaniei, al BNR). Acesta se calculeaza ca medie ponderata a cursurilor de vanzare si de cumparare practicate in ziua precedenta pe piata valutara din tara respectiva, dupa formula:

Cursul de referinta are un caracter strict informativ, deoarece Banca Centrala intervine pe piata valutara ca orice alt operator (cumparator sau vanzator), pentru a-si urmari obiectivele de politica valutara.
In afara de aceasta, cursul de referinta stabilit de Banca Centrala este utilizat si pentru reflectarea in contabilitate a operatiunilor de import-export.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.