Determinarea pretului si productiei - oligopolie

Trimis la data: 2009-06-03
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 0
Autor: Vladau Oana
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Industiile oligopolistice sunt caracterizate de prezenta a catorva firme, fiecare avand o fractiune semnificativa din piata. Firmele astfel situate sunt reciproc interdependente; comportamentul oricarei firme afecteaza direct, si este afectata de, actiunile rivalilor. Produsele pot fi virtual uniforme sau semnificativ diferentiate. Diferite bariere de intrare sustin si mentin oligopolia. Aceleasi bariere de intrare care au cauzat monopolia pura sunt relevante in explicarea existentei oligopoliei. Istoric vorbind, in multe industrii progresul tehnologic a facut din ce in ce mai multe economii de scala accesibile in afara programului. Multe industii au inceput cu o tehnologie primitiva, putine economii de scala si multi competitori.

Cursuri similare:

. Dar cum tehnologia avansa si economiile de scala deveneau din ce in ce mai pronuntate , firmele mai putin agresive cadeau de pe marginea drumului si doar cativa productori reuseau.
Fuziunea de firme poate deasemenea cauza oligopolie. Combinand doua sau mai multe firme in competitie prin fuziune le poate creste substantial participarea la piata, permitand o unitate de productie noua si mai vasta pentru a obtine economii de scala mai mari.
Un alt motiv subliniind "indemnul la fuziune" este puterea pietii. O firma care este mare, si categoric si referitor la piata poate avea mare capacitatea de a controla piata pentru produselor ei, decat un competitor mai mic.

Coeficientii de concentrare pot fi folositi ca o marime a oligopoliei si puterii pietii. Dand mai multa greutate firmelor mari, indexul Herfindahl este creat pentru a masura dominanta pietii intr-o industrie. Alta problema cu coeficientii de concentrare este aceea ca ei nu reusesc sa masoare cu precizie distributia puterii pietii printre cele cateva firme dominante. Acest index este suma patratelor cotelor de piata a tuturor firmelor din industrie.Teoria jocului dezvaluie:

a) oligopolii sunt reciproc interdependenti in politicile lor de pret
Interdependenda reciproca Profitul fiecarei firme va depinde nu numai de propria strategie a calculatiei preturilor , dar si de cea a rivalilor sai. O buna definitie a oligopoliei este ca aceasta exista cand numarul firmelor intr-o industrie este atat de mic incat fiecare trebuie sa ia in considerare reactiile rivalilor pentru a-si forma politica de pret.

b) fuziunea va spori profiturile oligopole Tendinte de complotare
Un al punct este ca oligopolia, adesea, duce la comploturi, inseamnand un fel de aranjament formal sau informal pentru a coordona strategii de pret sau pentru a fixa preturi. Actiunea independenta facuta de oligopolisti va duce, mai mult ca probabil, la strategii competitive de pret scazut. Oligopolisti independenti concureaza cu respect pentru pret si asta duce la preturi scazute si pofituri mici. Acesta este folositor pentru consumatori, dar nu si pentru oligopolistii care au experimentat profite mici.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.