Determinismul 2

Trimis la data: 2009-07-21 Materia: Filosofie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Olivia Florea Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Categoria de realitate desemneaza starea de fapt a unui sistem. Realitatea se refera la fenomene infaptuite, adica existente in prezent, aflate in proces de manifestare activa. Dar, desi orice sistem, luat ca atare are o stabilitate relativa, miscarea elementelor si interactiunilor sale determina tendinte de schimbare si transformare. Tocmai ansamblul acestor tendinte sau directii de autodepasire a starilor date constituie temelia conceptului de posibilitate filosoful Heidegger, referindu-se la importanta acestui concept in intelegerea procesului devenirii existentei, scria ca: "mai presus decat realitatea sta posibilitatea.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Este un concept care exprima cantitativ frecventa transformarii posibilitatii in realitate in ansamblurile de masa, in procesele statistice. De aceea, probabilitatea caracterizeaza nu atat fiintarea fenomenelor actuale, cat, mai ales, procesele in devenirea lor, adica evenimentele. Fiind exprimarea cantitativa a intemeierii obiective a perspectivelor de evolutie a unui sistem, probabilitatea se exprima matematic printr-o ecuatie de frecventa, ca raport intre numarul de cazuri de realizare efectiva a unui eveniment si numarul de cazuri posibile.

Formal, matematic, orice eveniment poate fi exprimat in termeni de probabilitate. Astfel, evenimentele necesare au o probabilitate egala cu 1 sau 100%. Evenimentele imposibile au o probabilitate egala cu 0. evenimentele posibile intamplatoare au o probabilitate cuprinsa intre 0 si 1. Precizare: in realitate, nu orice devenire, nu orice eveniment au caracter probabil. Necesitatea si imposibilitatea constituie cazuri limita ale variatiunii probabilistice, valoarea numerica a raportului probabilistic fiind pentru ele extrema si constanta. Ori, ceea ce este constant si dinainte cunoscut nu poate fi probabil.

Categoria filosofica ce desemneaza acel raport obiectiv, necesar, general, relativ stabil si repetabil, intre diferite obiecte, intre obiecte si proprietati ale lor, precum si intre diferitele etape succesive ale evolutiei unui sistem.Legea, ca raport cu caracter obiectiv constituie obiectele de studiu ale stiintei care descopera acest raport si ii da o formulare, inclusiv in haina matematica, si tot ea constituie subiect de interpretare in plan filosofic.
Orice lege obiectiva are anumite caracteristici definitorii, care rezulta din insasi definirea ei:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.