Determinismul

Trimis la data: 2009-07-15
Materia: Filosofie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cati Miron
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ca teorie, determinismul este o parte integranta, esentiala a ontologiei.
Esenta determinismului vizeaza recunoasterea existentei unor relatii de dependenta si conditionare obiectiva a unei conexiuni universale in virtutea careia aparitia, evolutia, disparitia tuturor obiectelor, fenomenelor si proceselor se realizeaza pe temei propriu. Termenul de determinism este folosit in literatura de specialitate pentru a desemna, pe de o parte, determinarea ca proces obiectiv (reflectat in planul gandirii), iar pe de alta parte, teoriile care explica caracterul determinat si mecanismele determinarii.

Cursuri similare:

Pe temeiul unor asemenea idei, am putea defini determinismul ca model explicativ in plan stiintific si interpretativ, valorizant in plan filozofic, pentru care ordinea, miscarea si dezvoltarea sistemelor sunt generate de actiuni reciproce, cauzale, necesare, intamplatoare, legice etc. Caracterizarea determinismului din perspectiva stiintei actuale are in vedere sustinerea naturii obiective si dialectice a conexiunii (punctul de plecare in orice explicatie determinista), acceptarea unei mari complexitati, ca si a varietatii calitative a interactiunilor.
Stiinta moderna demonstreaza ca determinismul modern, dialectic se manifesta sub forma: a. determinismului dinamic (univoc); b.

manifestare a sistemelor, caracterizata prin univocitate si previzibilitate, in sensul ca dintr-o stare initiala data si riguros determinata, starile viitoare decurg univoc, adica cu o singura posibilitate de a evolua. De regula, asemenea determinism se manifesta la nivelul cazurilor individuale si in limite precise de spatiu si timp. El vizeaza domenii limitate de aplicativitate, avandu-se in vedere acele obiecte, fenomene si procese a caror existenta nu este conditionata in mod esential de interactiunile cu mediu, cu ambianta.

Dinamismul statistic se refera la nivelul ansamblurilor, a sistemelor
complexe, a caror existenta si devenire nu pot fi explicate printr-un determinism univoc. Starea lor viitoare se determina statistic, ca medie a miscarilor probabile. Orice explicatie determinista moderna se intemeiaza pe o serie de categorii precum: conexiuni, cauzalitate, conditionare, necesitate, intamplare, posibilitate, realitate, probabilitate, legitate etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.