Determinismul genetic al sexelor

Trimis la data: 2009-06-14
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.54 / 10
Downloads: 1
Autor: Margarit Paula
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fenomenul de sexualitate presupune imperecherea organismelor de sex opus spre a realiza unirea gametilor in cadrul procesului de fecundatie in urma caruia rezulta zigotul, punctul de plecare in ontogeneza unui nou organism. Momentul cheie in procesul de sexualitate este meioza. In meioza se stabileste destinul viitorului organism cand are loc asortarea independenta a perechilor de factori ereditari cu toata gama de evenimente ce au loc dupa acest fenomen: separarea si injumatatirea cromosomilor, reunirea si refacerea, in urma fecundatiei, a garniturii diploide de cromosomi.

Cursuri similare:

Ca urmare a cercetarilor efectuate asupra a numeroase organisme, s-a ajuns la concluzia ca pe cromosomii sexului se gasesc plasate si alte gene, toate constituind un grup de linkage, fenomen denumit X-linkage.
Genele plasate pe autosomi se numesc gene autosomale, iar genele plasate pe cromosomul de sex X se numesc X-linkate sau heterosomale.
La Drosophila melanogaster, ca si la alte organisme cu determinism genetic asemanator, la organismul mascul (XY) genele care se afla plasate pe cromosomul X se manifesta nestingherit - indiferent daca sunt dominante sau recesive.

Acest fapt este posibil deoarece cromosomul X de la mascul nu are omolog, astfel ca pentru genele X-linkate se manifesta fenomenul de hemizigotie (masculii sunt hemizigoti pentru caracterele X-linkate). La femele (XX), genele plasate pe cromosomul X se manifesta numai in stare homozigota.In afara genelor localizate pe cromosomul X, au fost depistate si gene localizate pe un alt heterosom, si anume cromosomul Y, ele fiind Y- linkate, manifestandu-se exclusiv la organismele ce contin cromosomul Y.

Genele plasate pe cromosomul Y se transmit in mod normal de la tata la fii la acele organisme la care exista un determinism cromosomal asemenator celui de la Drosophila. Ereditatea transmisa prin intermediul cromosomului Y a fost denumita holandrica, insemnand o transmitere in intregime pe linie paterna a unor caractere.Tipuri de determinism genetic al sexelor Cercetarile efectuate asupra a numeroase organisme, au permis identificarea a 2 categorii de determinism genetic al sexelor: determinism cromosomal si determinism genic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.