Determinismul social si libertatea

Trimis la data: 2009-07-14
Materia: Filosofie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Carina Barbu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Daca existenta este obiectiva, universala, dar si unitara, tot astfel este si determinismul care o explica. Din aceasta perspectiva, societatea, ca parte integranta a existentei, este supusa explicatiei deterministe generale. Numai ca societatea, ca domeniu distinct, aparte, are trasaturi proprii, pe care nu le gasim in celelalte domenii ale existentei (de exemplu in natura).Asemenea trasaturi constau in faptul ca societatea este forma cea mai inalta si mai complexa a existentei, in faptul ca ea prezinta particularitati din punct de vedere structural si functional si in faptul ca, in ultima instanta, societatea este coltul de univers constient de sine.
Asemenea particularitati fac ca si determinismul social sa aiba anumite specificitati.

Cursuri similare:

In functie de modul de existenta si de manifestare a "cadrului vietii si actiunii umane" putem urmari realizarea libertatii in:domeniul relatiei dintre om si natura - emanciparea omului, eliberarea
lui de sub dominatia fortelor oarbe ale naturii. Dar omul este el insusi natura si de acea, cunoasterea si stapanirea naturii se face din interiorul naturii si nu vis a vis de natura. In consecinta, libertatea nu inseamna independenta fata de legile naturii, ci cunoasterea si actiunea in concordanta cu cerintele legilor naturii. Numai in acest sens natura nuda devine natura umanizata.

In oricare alt sens (vezi problematica ecologiei) omul distruge natura, distrugandu-se pe el insusi;planul (domeniul) sau social de viata, libertatea se manifesta prin construirea unui tip de organizare sociala care sa permita manifestarea libera, democratica a fiintei umane. Libertatea nu este un dat, ci un produs social care se dobandeste prin insasi dezvoltarea societatii. Din punct de vedere social, libertatea este multiplu determinata de gradul de dezvoltare a economiei, de natura institutiilor sociale si de buna lor functionare, de circumstantele cultural-stiintifice existente in societate.

Socialmente astfel inteleasa, ca relatie om-societate, libertatea se manifesta intr-o varietate de forme: libertate economica, libertate politica, libertate morala, libertate religioasa, libertate artistica, libertate juridica.;planul (domeniul) relatiei dintre om si sine insusi, libertatea vizeaza capacitatea omului de a se cunoaste, de a se domina si de a actiona, dar in conditiile (institutii, norme, reguli) create de societate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.