Determinismul social si libertatea

Trimis la data: 2009-07-14 Materia: Filosofie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Carina Barbu Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Daca existenta este obiectiva, universala, dar si unitara, tot astfel este si determinismul care o explica. Din aceasta perspectiva, societatea, ca parte integranta a existentei, este supusa explicatiei deterministe generale. Numai ca societatea, ca domeniu distinct, aparte, are trasaturi proprii, pe care nu le gasim in celelalte domenii ale existentei (de exemplu in natura).Asemenea trasaturi constau in faptul ca societatea este forma cea mai inalta si mai complexa a existentei, in faptul ca ea prezinta particularitati din punct de vedere structural si functional si in faptul ca, in ultima instanta, societatea este coltul de univers constient de sine.
Asemenea particularitati fac ca si determinismul social sa aiba anumite specificitati.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

In functie de modul de existenta si de manifestare a "cadrului vietii si actiunii umane" putem urmari realizarea libertatii in:domeniul relatiei dintre om si natura - emanciparea omului, eliberarea
lui de sub dominatia fortelor oarbe ale naturii. Dar omul este el insusi natura si de acea, cunoasterea si stapanirea naturii se face din interiorul naturii si nu vis a vis de natura. In consecinta, libertatea nu inseamna independenta fata de legile naturii, ci cunoasterea si actiunea in concordanta cu cerintele legilor naturii. Numai in acest sens natura nuda devine natura umanizata.

In oricare alt sens (vezi problematica ecologiei) omul distruge natura, distrugandu-se pe el insusi;planul (domeniul) sau social de viata, libertatea se manifesta prin construirea unui tip de organizare sociala care sa permita manifestarea libera, democratica a fiintei umane. Libertatea nu este un dat, ci un produs social care se dobandeste prin insasi dezvoltarea societatii. Din punct de vedere social, libertatea este multiplu determinata de gradul de dezvoltare a economiei, de natura institutiilor sociale si de buna lor functionare, de circumstantele cultural-stiintifice existente in societate.

Socialmente astfel inteleasa, ca relatie om-societate, libertatea se manifesta intr-o varietate de forme: libertate economica, libertate politica, libertate morala, libertate religioasa, libertate artistica, libertate juridica.;planul (domeniul) relatiei dintre om si sine insusi, libertatea vizeaza capacitatea omului de a se cunoaste, de a se domina si de a actiona, dar in conditiile (institutii, norme, reguli) create de societate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.