Devianta

Trimis la data: 2010-07-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Ruxandra Stoicescu
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Devianta reprezinta orice act, conduita sau manifestare care violeaza normele scrise sau nescrise ale societatii ori ale unui grup social particular (RADULESCU). Reprezentand un tip de comportament care se opune celui conventional sau conformist, devianta poate fi definita in doua moduri: in raport cu codurile legale formale (definitia legala, juridica) Asi in raport cu normele sociale Asi culturale (definitia sociala).

Cursuri similare:

a) Definitia legala (juridica)
Toate societatile condamna anumite comportamente. Omorul, violul, incestul, tradarea de tara si furtul sunt, in general, considerate reprobabile in majoritatea societatilor. In societatile industriale avansate, aceste actiuni sunt prohibite prin coduri legale formale si exista pedepse pentru cei care le comit.

Astfel de actiuni sunt considerate deviante din punct de vedere legal. Pe langa aceste delicte grave, multe societati considera si alte comportamente drept violari ale normelor legale; acestea includ actiuni cum sunt incalcarea legilor de circulatie, tulburarea linistii, purtarea unei arme ascunse si, mai recent, intrarea in datele unui calculator strain, modificarea sau stergerea acestor date.

Delicventa juvenila se refera la violarea normelor legale de catre cei care sunt sub varsta la care legea trateaza oamenii ca adulti. Pe langa legile care definesc anumite acte drept delicte, indiferent cine le comite, exista altele care sunt specific legate de varsta. "Starea de neascultare" si "chiulul de la scoala" sunt printre comportamentele care ii aduc pe tineri, nu pe adulti, in contact cu politia si tribunalele.

Devianta exista in toata lumea, in ciuda faptului ca normele legale specifice care definesc comportamentul inacceptabil pot varia de la o societate la alta. In Statele Unite, legea penala este adoptata de diferitele state, precum si de guvernul federal. Astfel, ceea ce poate fi o crima intr-un stat (de pilda, cumpararea unei arme personale) poate sa nu fie considerata crima in altul. Ceea ce este considerat devianta in sensul legal variaza nu numai de la societate la societate, ci si de la zona la zona in cadrul societatilor industriale mari.

b) Definitii sociale
Delictul este usor de definit ca o forma devianta de comportament. Mai greu de definit sunt acele forme de comportament care sunt considerate deviante din punct de vedere social, adica, cele care violeaza normele sociale, dar nu codul legal. Sa dam doua exemple: pana recent, purtarea cerceilor era considerata nepotrivita pentru barbati. In anii saizeci si saptezeci, multi tineri au renuntat la aceasta conventie si, in mod sfidator, purtau parul lung, iar tineretul, in general, se imbraca evident mai neglijent (deseori blugi vechi si tricouri) decat era considerat corespunzator. In contextul epocii, astfel de comportamente erau considerate deviante din punct de vedere social; ele nu se conformau normelor generale ale societatii, dar nu erau o amenintare suficienta pentru ordinea sociala incat sa fie definite drept delicte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.