Dezvoltare durabila - Judet Salaj

Trimis la data: 2014-12-17
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 28
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: adrianagrigore17
Dimensiune: 103kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Nord-Vest este o regiune de dezvoltare a Romaniei, creata in 1998. Ca si celelate regiuni de dezvoltare, nu are puteri administrative, functiile sale principale fiind coordonarea proiectelor de dezvoltare regionala si absorbtia fondurilor de la Uniunea Europeana.
Regiunea Nord-Vestica are o populatie totala de 2.740.064 de persoane. Densitatea populatiei este de 80,21/kmAC, sub media nationala de 91,3/kmAC. 1.336.425 (48,77%) sunt barbati, iar 1.403.639 (51,23%) sunt femei. Regiunea este una cu o diversitate mare etnica. Romanii sunt majoritari cu 75% din populatie, cea mai larga minoritate etnica fiind maghiarii cu putin sub 20% din populatie.

Cursuri similare:

Judetul Salaj este asezat in partea de Nord-Vest a Romaniei si se suprapune pe cea mai mare parte a zonei de legatura dintre Carpatii Orientali si Muntii Apuseni, cunoscuta sub denumirea de Platforma Somesana. Judetul Salaj este o zona de dealuri si depresiuni situate pe cursul vailor Almasului, Agrijului, Somesului, Crasnei si Barcaului. Zona montana este reprezentata in partea de Sud-Vest prin doua ramificatii nordice ale muntilor Apuseni: culmile Mesesului cu Varful Magura Priei si Plopisului.

Depresiunile au o larga raspandire pe teritoriul judetului si reprezinta importante zone agricole de concentrare a asezarilor.
Ponderea populatiei cu varsta mai mare de 65 de ani din judet este de 15% si reprezinta 1,4% din totalul populatiei regiunii si 10% din totalul populatiei regiunii cu varsta mai mare de 65 de ani.Sporul natural este in continuare unul negativ . Atat la nivelul judetului cat si al regiunii, sporul natural scade dramatic in anul 2009, cu peste 75 % ( la nivelul regiunii scade cu 200%), urmand o crestere in anul 2010de 28% in judet si de 45 % la nivelul regiunii.

Imbunatatirea conditiilor de viata prin cresterea accesului la retelele de apa si canalizare , stiind ca ponderea lor are valori foarte mici atat la nivelul regiunii cat si al judetului.
Cresterea accesului la serviciile sanitare, luand in considerare faptul ca numarul paturilor de spital la 1000 de locuitori scade in fiecare an atat la nivelul judetului cat si al regiunii, ajungand astfel de la 7paturi/1000 locuitori in anul 2008 la 5 paturi/1000 locuitori in anul 2010.Cresterea nivelului de educatie prin construirea de institutii academice la nivelul judetului Salaj.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.