Dezvoltare durabila si protectiile mediului

Trimis la data: 2009-07-31
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana Istrate
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In Romania, dezvoltarea durabila si protectia mediului ca atribut principal este a Ministrului Mediului si dezvoltarii durabile, care a fost initiat in baza HG 368/2008 cu modificarile si completarile ulterioare. In subordinea acestui minister sunt Agentia Nationala pentru protectia mediului, Garda de mediu si Administratia rezervatiei Delta Dunarii. Pentru a raspunde la conceptul "ce este dezvoltarea durabila?", in 1972 la Stockholm are loc Conferinta Nationala a Natiunilor Unite, la care participa 113 state, care isi manifesta ingrijorarea de modul in care activitatea umana influenteaza mediul. Sunt subliniate problemele poluarii, distrugerii resurselor, pericolul disparitiilor unor specii si nevoia de crestere a nivelului de trai al oamenilor.

Cursuri similare:

In 1986, Natiunile Unite infiinteaza comisia mondiala de mediu si dezvoltare,care are ca scop studierea dinamicii, deteriorarii mediului si oferirea de solutii cu privire la viabilitatea pe termen lung a societatii umane. Comisia a fost prezidata de primul ministru al Norvegiei, G.Harlam Brundtland. Comisia a luat denumirea primului ministru. Comisia a subliniat existenta a 2 probleme majore:dezvoltarea nu inseamna doar profituri si standarde de trai pentru un mic procent din populatie, ci cresterea nivelului de trai al tuturor.

dezvoltarea nu ar trebui sa implice distrugerea sau folosirea nesabuita a resurselor naturale, nici poluarea mediului ambiant. La summitul de la Rio-1992- la care participa 120 sefi de state este adusa din nou in atentie problema privind mediul si dezvoltarea. Apare prima definitie a dezvoltarii durabile, care reprezinta o noua cale de dezvoltare care sa sustina progresul uman pentru intreaga planeta si pentru un viitor indelungat. Natiunile prezente au fost de acord cu asa-numita Agenda 21 in declaratia de la Ria cu privire la mediul si dezvoltare si principiile padurii, s-a enuntat faptul ca oamenii au dreptul la o viata sanatoasa si productiva, in armonie cu natura.

Natiunile au drept suveran de a exploata resursele proprii, fara insa a cauza distrugeri ale mediului in afara granitelor proprii.In 2002, la 10 ani dupa adoptarea Agendei 21, are loc summitul de la Johanesburg-Africa de Sud, care studiaza progresele facute spre dezvoltare durabila si se reafirma angajamentul tuturor participantilor cu privire la continuarea dezvoltarii durabile in cadrul tarilor participante. Printre problemele discutate, 3 au fost principale:reducerea numarului celor care nu au acces la rezervele de apa optabila de la peste 1 miliard la 500 milioane pana in 2012.

injumatatirea numarului celor care nu au conditii de salubritate corespunzatoare la 1,2 miliardecresterea folosirii surselor durabile de energie si refacerea efectivelor de peste secatuite. La nivelul U.E., in cadrul Consiliului european de la Gateburg -2001-, a fost adoptata strategia europeana de dezvoltare durabila. Obiectivele dezvoltarii durabile a U.E. sunt limitarea schimbarilor climatice si a costurilor si efectele sale negative pentru societate si mediu

promovarea modelului de productie si consum durabile promovarea unei bune sanatati publice, in mod echitabil, si imbunatasirea protectiei impotriva amenintarilor asupra sanatatii. Raportat la strategia generala pentru dezvoltare durabila a U.E., prin HG 1216/2007 Guvernul Romaniei prin Ministerul Mediului si dezvoltarii durabile s-a stabilit strategia nationala pentru dezvoltare durabila, urmand a se aplica pe urmatorii 20 ani.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.