Dezvoltare rurala - Note de curs, sinteze

Trimis la data: 2009-04-16
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 139
Nota: 8.60 / 10
Downloads: 88
Autor: Miorita Turcescu
Dimensiune: 249kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Procesul tranzitiei de la economia supercentralizata la economia de piata a generat, in agricultura si dezvoltarea rurala a Romaniei, multiple probleme de ordin economic si social. De aceea, este normal ca preocuparile privind identificarea unor solutii si metode de rezolvare a acestora sa mobilizeze din ce in ce mai multi specialisti in domeniu. In acest context, nu se putea sa nu se faca apel si la experienta altor tari, printre care un loc aparte il ocupa tarile membre ale Uniunii Europene.
Lipsa unei viziuni realiste asupra viitorului satului romanesc, asupra noilor ocupatii si calificari necesare in procesul de diversificare a activitatilor - care sa puna bazele unei dezvoltari rurale multifunctionale, precum si asupra celor mai eficiente cai de integrare in Uniunea Europeana, devine tot mai acuta. In acest sector s-a aplicat cea mai complexa "terapie de soc", incepand cu anul 1993, iar din 1997 agricultura este lasata in seama mecanismului pietei.

Aproape toate masurile de politica agricola au conturat actuala stare de criza: liberalizarea preturilor produselor agricole, conditionata de limitarea acestora la produsele de baza in consumul populatiei; liberalizarea preturilor input-urilor agricole care, in conditiile monopolului statului in amontele agriculturii a condus la cresterea diferentelor de pret si la reducerea si instabilitatea veniturilor agricultorilor;

Eliminarea subventiilor la producatorii agricoli inainte de crearea institutiilor si a legislatiei de organizare si functionare a pietei agricole, ceea ce a determinat reducerea consumului de ingrasaminte chimice, a semintelor de calitate si restrangerea cererii de credite pentru investitii din cauza ratei inalte a dobanzilor; trecerea la sistemul de subventionare directa a tuturor producatorilor agricoli, mai corect spus a proprietarilor de terenuri, sistem care pulverizeaza resursele bugetare la milioane de posesori ai titlurilor de proprietate, cu efecte populiste de protectie sociala si nu cu scop economic etc.

Lucrarea de fata isi propune realizarea unei analize a evolutiei spatiului rural romanesc sub multiplele sale fatete, cu accent asupra conceptelor de dezvoltare rurala in conditii de durabilitate si multifunctionalitate. In acest context, mentionam ca Romania se afla in curs de implementare a modelului european de agricultura si dezvoltare rurala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.