Dezvoltarea durabila - concepte si definitii

Trimis la data: 2009-04-09 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 81 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Corina_B Dimensiune: 119kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In anii `80 au devenit din ce in ce mai evidente schimbarile majore ale mediului, schimbari care surveneau intr-un mod cat se poate de neasteptat, fiind in mare parte neprevazute de specialisti. Odata cu aparitia acestor modificari, populatia a devenit din ce in ce mai constienta de prezenta unor elemente de risc, care puteau afecta continuitatea in bune conditii a umanitatii . Pentru a nu se ajunge la o situatie de criza, organizatiile mondiale din domeniul protectiei mediului au propus schimbari fundamentale in stilul de viata al populatiei, rezultatele concretizandu-se in aparitia unui nou concept, si anume "dezvoltarea durabila" sau "durabilitatea".
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Acest concept este unul complex si intens contestat la nivel international, fiind mentionat pentru prima data in anii `80, initial ca mod de abordare a dezvoltarii economice in scopul reducerii cat mai ample a degradarii mediului inconjurator, fiind ulterior integrat in "miscarea ecologista" de protejare a mediului natural al planetei . Conceptul a inceput sa fie tratat intr-un sens mai larg in anul 1987, odata cu publicarea raportului "Our Common Future", de catre Comisia Mondiala a Mediului si Dezvoltarii, raport cunoscut mai mult sub numele de "Raportul Brundtland"

(in cadrul acestui raport au fost stabilite principiile si legile dezvoltarii durabile grupate in 5 categorii: conservarea mediului natural, protectia bio-diversitatii si a patrimoniului uman, dezvoltare-regenerare, generatiile viitoare, eliminarea disparitatilor economice mondiale). La nivel global au fost elaborate peste 100 de definitii ale dezvoltarii durabile, sase dintre acestea fiind mentionate in Raportul "Our Common Future", cea mai completa dintre acestea definind dezvoltarea durabila ca "o dezvoltare care permite satisfacerea nevoilor prezentului fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi" (Comisia Brundtland, 1987).

In cea mai mare parte, conceptul formuleaza doar finalitatea spre care trebuie sa tinda, modul de actiune fiind prezentat doar la modul general, lasand loc diferitelor interpretari si deschizand calea catre noi abordari si studii. Ideea de baza care emana din acest raport este avertismentul autorilor cu privire la limitele pe care le au modelele actuale de dezvoltare. Notiunea de durabilitate a capatat intelesuri multiple si datorita patrunderii in sfera de preocupari a economistilor, ecologistilor, sociologilor, arhitectilor, parlamentarilor, organelor locale, organismelor internationale .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.