Dezvoltarea durabila - definitii

Trimis la data: 2014-12-17
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 72
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: adrianagrigore17
Dimensiune: 88kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptul de dezvoltare durabila desemneaza totalitatea formelor si metodelor de dezvoltare socio-economica, al caror fundament il reprezinta in primul rand asigurarea unui echilibru intre aceste sisteme socio-economice si elementele capitalului natural.
Cea mai cunoscuta definitie a dezvoltarii durabile este cea data de Comisia Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare (WCED) in raportul "Viitorul nostru comun",cunoscut si sub numele de Raportul Brundtland
onceptul de dezvoltare durabila se poate referi la o forma de crestere economica ce satisface nevoia de bunastare a societatii pe termen scurt, mediu si, mai ales, lung.
El se bazeaza pe ideea ca dezvoltarea trebuie sa raspunda la nevoile prezente, fara sa puna in acelasi timp in pericol perspectivele generatiilor viitoare.
In practica, este vorba de crearea conditiilor pentru dezvoltarea economica pe termen lung, acordandu-se atentia cuvenita protectiei mediului inconjurator.

Reuniunea la varf de la Copenhaga privind dezvoltarea durabila (din martie 1995) a subliniat necesitatea combaterii excluderii sociale si a protectiei sanatatii publice.
In ultimii 50 de ani am fost martorii unor schimbari fundamentale in economia mondiala, la toate nivelurile sale.
Aceste schimbari au fost atat de rapide si de o asemenea intensitate, incat autoritatile publice, agentii economici, cat si populatia, au fost confruntati atat cu greutati de adaptare la acest schimbari rapide cat si cu prabusiri ale unor sisteme de valori care s-au dovedit incompatibile cu noile realitati mondiale.

Astfel, astazi suntem martorii unei lumi in care fluxurile comerciale si de capitaluri intre tari au crescut atat de dramatic, incat sintagma globalizarea economiei mondiale a devenit realitate. In trecut, dezvoltarea economica era vazuta permanent ca un fenomen de crestere continua a PIB, atat pe ansamblul economiei, cat si pe locuitor (dezvoltarea economica fiind adesea considerata doar un fenomen de crestere economica) care aducea efecte benefice asupra populatiei prin crearea de noi locuri de munca si prin cresterea ofertei de bunuri si servicii.

Totusi, aceasta abordare din trecut nu avea in prim-plan probleme deosebite, cum ar fi saracia, somajul si inegalitatea distributiei veniturilor, ea bazandu-se, in principal, pe o dezvoltare preponderent extensiva, factorii dezvoltarii intensive fiind trecuti in plan secund.
Aceste probleme care au fost lasate la urma s-au extins la scara planetara, agravandu-se.Agravarea si extinderea acestor probleme deosebite au creat o noua metoda de abordare a problematicii dezvoltarii economice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.